MPO: Majitelům neevidovaných čerpacích stanic hrozí vysoké pokuty

03.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. září (ČTK) - Majitelům čerpacích stanic pohonných hmot, kteří do konce října nenahlásí ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) údaje o svém podnikání, hrozí vysoké pokuty. Podmínky prodeje pohonných hmot totiž od začátku září zpřísnila novela zákona o pohonných hmotách a pokud se vlastníci čerpacích stanic včas nezaevidují, mohou od úřadů dostat až pětimilionové penále.

"Novela zákona určuje, které údaje a v jakém termínu musí být správci evidence (MPO) povinně poskytnuty. Vlastníci čerpacích stanic PHM musí sami zákonem požadované informace v termínu předat," řekla ČTK Kateřina Koubová z tiskového oddělení MPO, podle které lhůta vyprší 30. října. Za nesplnění této povinnosti hrozí podnikatelům pokuta až tři miliony (fyzické osoby) či pět milionů korun (právnické osoby). Elektronickou verzi evidenčního formuláře mohou podnikatelé podle Koubové získat například na internetových stránkách MPO.

Kromě povinnosti registrace provozovaných čerpacích stanic, které budou muset splňovat požadavky vylučující závažná rizika pro zdraví a bezpečnost osob a pro životní prostředí, je v novele zákona zakotvena také povinnost evidence prodávaných paliv u čerpacích stanic, včetně jejich množství, jakosti a složení. Podle oslovených provozovatelů čerpacích stanic norma přispěje ke zlepšení kvality pohonných hmot.

"V nové zákonné úpravě vítáme především posun odpovědnosti za kvalitu z prodávajícího na vlastníka pohonných hmot. Přínosem je z našeho pohledu také povinné zavedení registrace čerpacích stanic," řekla již dříve ČTK mluvčí ČOI Miloslava Fléglová.

Kvalita pohonných hmot prodávaných u tuzemských čerpacích stanic se letos výrazně zlepšila. Zatímco loni jakostním požadavkům nevyhovělo 6,1 procenta a o rok dříve 8,6 procenta odebraných vzorků pohonných hmot, tak od letošního ledna do července to bylo 4,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK