ČT: Přes 20 zemí dluží Česku zhruba 33 miliard korun

03.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. září (ČTK) - Zhruba 33 miliard korun dluží České republice dohromady přes dvacet zemí. S odvoláním na ministerstvo financí to ve své hlavní zpravodajské relaci uvedla Česká televize (ČT). Jde o státní dluhy, které by měly země Česku vrátit.

Největším dlužníkem ČR je Irák se sedmi miliardami korun, státy bývalé Jugoslávie Česku dluží celkem 2,3 miliardy. Na seznamu dlužníků jsou i Súdán, Rusko, Alžírsko, či Irán. Dluhy Libye, Sýrie a Kuby ministerstvo tají. Ty se podle ČT průměrně pohybují kolem čtyř miliard korun. Kromě Austrálie má ČR dlužníky na všech kontinentech.

Z největší zahraniční pohledávky v historii, ruského stomiliardového dluhu, zbývá vymoci ještě 1,6 miliardy korun. "V loňském roce probíhala úhrada tohoto dluhu především formou zboží," řekl ČT mluvčí ministerstva financí Jaroslav Růžek.

Na začátku devadesátých let byla celková suma pohledávek Česka v zahraničí 156 miliard korun. Podle kandidáta na post ministra financí Vlastimila Tlustého z ODS minulé vlády ve vymáhání dluhů zaspaly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK