S0S žaluje představitele Select Destinations

04.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. září (ČTK) - Sdružení obrany spotřebitelů ČR (SOS) podalo trestní oznámení na představitele české společnosti Select Destinations, které podezřívá z podvodu a poškozování spotřebitele. Select Destinations na prezentačních akcích uzavírá s lidmi smlouvy o členství v prázdninovém klubu Atlantic View Club, za což její klienti musí zaplatit desetitisíce korun. Podle SOS firma Select Destinations ale řádně neinformuje o podmínkách smlouvy, která je navíc pro spotřebitele údajně nevýhodná.

Právník SOS Martin Reisinger novinářům řekl, že firma Select Destinations láká lidi na prezentační akce například pomocí telefonátů o výhře atraktivních zájezdů. "Na těchto několikahodinových akcích proškolení pracovníci této společnosti sugestivním a zavádějícím způsobem přimějí takto ovlivněnou osobu k podpisu smlouvy o členství v prázdninovém klubu za okamžitého bezpodmínečného inkasování desetitisíců korun," uvedl.

Obsah smlouvy je ale podle SOS v rozporu s právními předpisy a prezentace je prý založena na neúplných, nepravdivých a manipulativních informacích, pomocí kterých se společnosti Select Destinations daří přimět lidi k podpisu smlouvy, od níž nelze odstoupit. Lidé, kteří uzavřenou smlouvu využili a na zahraniční dovolenou vyrazili, si podle něj nakonec museli veškeré výlohy zaplatit sami.

"Proto se rozhodlo SOS podat trestní oznámení a zároveň vyzývá poškozené spotřebitele, aby se našemu sdružení hlásili za účelem dalšího postupu proti této společnosti," prohlásil Reisinger, podle kterého se SOS přihlásilo prvních deset klientů Select Destinations. Majitelem společnosti s ručením omezeným Select Destinations, která sídlí v Praze, je podle výpisu z internetové verze obchodního rejstříku Španěl Jose Maria Landivar Mendez. Firma má základní kapitál 200.000 korun.

Podobné problémy mají podle Reisingera spotřebitelé v celé EU. "Jedná se o takzvaný timesharing, což je dlouhodobý pronájem nemovitosti k trávení dovolené," uvedl Reisinger. V Česku je podle něj timesharing upraven pomocí občanského zákoníku, přísné podmínky se ale vztahují pouze na smlouvy uzavřené na nejméně tři roky. "Tyto společnosti smlouvy zásadně uzavírají na dva roky, takže se na ně přísné podmínky nevztahují. Obcházejí tak zákon za účelem vlastního obohacení," upozornil Reisinger.

Na timesharing si často stěžují spotřebitelé v celé EU. Například ve statistikách české pobočky Evropského spotřebitelského centra (ESC) se v prvním pololetí letošního roku umístily stížnosti lidí na timesharing na třetím místě. "Jejich podíl proti loňskému roku vzrostl o polovinu a činí 15 procent ze všech stížností. Důvodem nárůstu počtu těchto stížností je jednak intenzivní informačně osvětová kampaň ESC v médiích, jednak aktivizace činnosti českého zprostředkovatele, jedné pražské firmy, která v ČR jménem holiday klubů organizuje prezentace a nábory členství v těchto klubech," uvedl Karel Kronovetr z pražského ESC.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK