Soud uvalil konkurz na IPB Group Holding

04.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. září (ČTK) - Městský soud pro Prahu 2 uvalil konkurz na společnost IPB Group Holding v likvidaci. Návrh na konkurz podala společnost imAGe Alpha v březnu 2006. Informoval o tom mediální zástupce imAGe Alpha Milan Deutsch. Návrh na konkurz je součástí sporu o 11 miliard korun nesplacených úvěrů, které souvisejí s převzetím IPB Československou obchodní bankou.

Správcem konkurzní podstaty byla jmenována společnost Záveská a Brejcha. "Zahájen tak byl proces prověření účetnictví a hospodaření úpadce a zjištění, zda došlo k únikům majetku a poškození věřitele," uvedl Deutsch.

Uvedených 11 miliard požaduje Česká konsolidační agentura po společnosti imAGe Alpha jako ručiteli úvěrů. Ta s tím nesouhlasí a v květnu podala žalobu na ČSOB. Podle imAGe Alpha se ČSOB provinila tím, že při převodu IPB porušila smlouvy. Podle žaloby si nechala hodnotné dceřiné společnosti. Nesplacené úvěry se poté na základě státní záruky ocitly v České konsolidační agentuře a ČSOB za ně inkasovala náhradu.

imAGe Alpha byla původním dlužníkem, pak ale dluhy stejně jako další majetek prodala IPB Group Holdingu, který v roce 2000 přešel pod ČSOB. Podle zástupců imAGe Alpha společnost disponovala v okamžiku, kdy se prodávala, dostatkem aktiv na to, aby byly závazky uhrazeny. Právě proto by podle ní měla dlužných více než 11 miliard zaplatit ČSOB. Banka obvinění odmítá s tím, že nikdy nebyla v právním vztahu se společností imAGe Alpha a nenese za jednání jejího managementu žádnou odpovědnost.

"To, že soud vyhověl našemu návrhu, považujeme za krok dobrým směrem. Dluh vůči ČKA nebyl vůbec nutný a Holding by v konkurzu neskončil, kdyby pracoval jako řádný hospodář a nikoli ve prospěch třetí osoby," uvedl ke konkurzu Deutsch. Soudní proces s ČSOB podle něj povede společnost imAGe Alpha nadále.

Již dříve Deutsch upozornil, že kdyby nebyl vyhlášen konkurz a byl by povolen výmaz IPB Group Holdingu po jeho likvidaci, nikdo by se již majetku nedohledal. Všechny doklady by totiž mohly být skartovány.

Podle mluvčího ČSOB Milana Tománka je společnost IPB Group Holding v tuto chvíli prázdnou skořápkou, protože veškerý majetek a veškeré výnosy byly převedeny na ČKA. "K tomuto převodu došlo na základě ujednání mezi ČKA, Ministerstvem financí ČR a IPB Group Holding," uvedl Tománek.

Celý případ podle něj vznikl k zakrývání skutečnosti, že IPB vytunelovala peníze svých vkladatelů. Tyto peníze pak používala na úvěry spřáteleným firmám a i na fingované projekty bez ohledu na návratnost úvěrů. "K takovýmto účelovým manipulacím byla použita s plným vědomím jejích manažerů také imAGe Alpha, která byla ručitelem za závazky za IPB Group Holdingem," dodal Tománek.

Proti právním i mediálním krokům společnosti imAGe Alpha se ohradila minulý týden ČKA, která je považuje za účelový pokus vyhnout se odpovědnosti za plnění vlastních závazků.

imAGe Alpha koncem června podala totiž trestní oznámení na likvidátora společnosti IPB Group Holding a minulý týden i na bývalou vrcholovou manažerku České konsolidační agentury Radku Kafkovou.

ČKA proto nyní zvažuje, že navrhne prošetřit, zda trestním oznámením nebyl spáchán trestný čin křivého obvinění. Podle agentury totiž již v roce 2004 policie zkoumala projekt holdingového vyšetřování IPB Group Holdingu a způsob převzetí IPB i převod pohledávek z ČSOB na ČKA. "Bylo přitom zjištěno, že se nejedná o trestnou činnost," uvádí ČKA s tím, že podobné stanovisko má i ministerstvo financí od vrchního státního zastupitelství.

"Naopak jsou to představitelé společnosti imAGe Alpha, jmenovitě Miroslav Jirků, kterému bylo policií sděleno obvinění z trestného činu právě v souvislosti s případem imAGe," dodal Tománek.

Jediným akcionářem imAGe Alpha se stal v roce 2005 mezinárodní investor Weinberger Holding, v představenstvu zastoupený předsedkyní Astrid Belovou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK