Coface: Počet konkurzů v pololetí po pěti letech stoupl

05.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. září (ČTK) - V prvním pololetí bylo v Česku prohlášeno 658 konkurzních řízení. Poprvé od roku 2001 se tak počet prohlášených konkurzů meziročně zvýšil. Přibyly zejména konkurzy na severní a jižní Moravě a také v jižních a východních Čechách. Vyplývá to z údajů společnosti Coface Czech Credit Management Services.

Meziroční nárůst počtu prohlášených konkurzů ze 635 na 658 je jen malý, přesto však jde o změnu předchozího pětiletého trendu, řekl ředitel Coface Czech Radek Laštovička. "Na jedné straně domácí ekonomika roste rychlým tempem a obecně se nachází v dobré kondici, na druhé straně je však konkurence na trhu značná, což souvisí i s působením silných zahraničních investorů," dodal.

V minulých letech rostl počet likvidací a exekucí, zatímco počet prohlášených konkurzů klesal. Nelze proto podle Laštovičky vyloučit, že nyní se způsob řešení úpadku mění a roste počet konkurzů. V první polovině roku 2006 se zvýšil i počet prohlášených konkurzů společností, které před prohlášením vstoupily do likvidace.

Změna situace může prý souviset i s vývojem počtu návrhů na prohlášení konkurzu. Zatímco v letech 2001 až 2004 tento počet klesal, loni se vývoj obrátil. Je proto možné předpokládat, že zvýšení počtu návrhů na konkurz v roce 2005 se s určitým zpožděním promítlo do většího počtu prohlášených konkurzů v první polovině tohoto roku. "Lze se domnívat, že počet prohlášených konkurzů bude stoupat i v dalších měsících," soudí analytik Coface Czech Petr Barák.

Nejvíce konkurzů bylo v prvním pololetí prohlášeno tradičně v Praze (152), kde však i nadále trvala sestupná tendence. Proti stejnému období loni zde bylo letos konkurzů o 24 méně. Naproti tomu zvýšený počet prohlášených konkurzů si připsaly soudy v Hradci Králové (nárůst ze 78 na 87), v Brně (ze 108 na 118) a zejména v Českých Budějovicích (z 51 na 69) a Ostravě (z 89 na 109).

Z hlediska právní formy se nejvíce konkurzů týkalo společností s ručením omezeným (65 procent), živnostníků (20 procent) a akciových společností (10,5 procenta). Proti předchozím rokům se mírně zvýšil podíl konkurzů společností s ručením omezeným, zatímco podíl konkurzů podnikajících fyzických osob již třetím rokem po sobě klesl. Živnostníci přitom tvoří zhruba tři čtvrtiny všech ekonomických subjektů v ČR, kdežto podíl společností s ručením omezeným nedosahuje ani deseti procent.

Coface Czech Credit Management Services je stoprocentní dceřinou společností rakouského holdingu Coface Central Europe Holding AG se sídlem ve Vídni, jehož prostřednictvím je součástí francouzské skupiny Coface. Firma poskytuje služby v oblasti obchodních informací a řízení pohledávek ve střední a východní Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK