Tarif pro sociálně slabé budou mít O2, T-Mobile i Vodafone

05.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. září (ČTK) - Zvláštní cenové programy pro sociálně slabé a zdravotně postižené občany budou mít od ledna všichni tři mobilní operátoři, tedy Telefónica O2, T-Mobile i Vodafone. V současnosti tento tarif poskytuje jen Telefónica O2. Rozhodl o tom Český telekomunikační úřad, který to oznámil na svých webových stránkách.

Vláda již v polovině června rozhodla, že stát bude zvláštní cenové programy pro sociálně slabé dotovat částkou 200 korun měsíčně, což představuje až půl miliardy korun ročně ze státního rozpočtu. Termín vyplácení dávek nabral několikaměsíční zpoždění. Původně se počítalo se startem od 1. července.

Podle vedoucího projektu eStát Edvarda Kožušníka je rozhodnutí telekomunikačního úřadu nesystémový krok, který neadekvátně narušuje tržní prostředí panující na mobilním trhu a neúměrně zatíží státní rozpočet. "Považujeme toto rozhodnutí za neopodstatněné, protože konkurenční prostředí stlačilo ceny za mobilní telekomunikační služby na úroveň dostupnou i pro občany v sociálně tíživé situaci," dodal. Nová sociální dávka navíc podle něj učiní sociální systém ještě nepřehlednější.

V současnosti nemusejí zdravotně postižení například platit měsíční paušál za telefonní linku a mají se slevou zřízení nebo převedení telefonní stanice. Slevy se však týkají jen pevných linek. Podle serveru Aktuálně.cz bude Telefónica O2 vyplácet do ledna slevu podle starého systému ve výši zhruba 400 korun měsíčně.

Na slevy bude mít nárok osoba, která bude alespoň šest měsíců v roce pobírat sociální dávky, nebo tělesně postižení. Definice nízkých příjmů a zvláštních sociálních potřeb v předkládaném nařízení je totožná s definicí uvedenou v zákoně o sociální potřebnosti. Doklady, kterými se lidé budou operátorům prokazovat, budou vydávat pověřené obecní úřady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK