Japonské akcie klesly, jen oslaboval

06.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 6. září (ČTK) - Japonské akcie ve středu po ztrátách Softbank a Yahoo Japan oslabily. Dolů zamířily i tituly, které v posledních dnech pomáhaly burze nahoru, jako Canon. V závěru obchodování hlavní index Nikkei klesl o 101,87 bodu, tedy 0,62 procenta a uzavřel na 16.284,09 bodu. V úterý se indexu podařilo již třetí seanci za sebou uzavřít na nejvyšší hodnotě za tři měsíce.

Prodejnímu tlaku podlehli i výrobci dětského zboží, protože investoři se rozhodli vydělat na jejich předchozím růstu, ke kterému přispělo očekávání narození nového potomka královské rodiny. Princezna Kiko dnes porodila syna. Se ztrátou skončila také firma Nippon Flour Mills a filmový producent Toei. Obě společnosti mají být příští měsíc odstraněny z indexu Nikkei.

Japonská měna dnes oslabila. Jen nabíral dech po růstu z počátku tohoto týdne způsobeném údaji o kapitálových výdajích japonských firem. Podle analytiků se dnes investoři více zaměřili na nákup dolarů a eur díky jejich vyšší výnosnosti. Dolary dnes nakupovali také japonští dovozci.

V závěru obchodování dolar k jenu vystoupil na 116,35 JPY z úterních newyorských 116,10 JPY. Euro vzrostlo na 149,10 JPY z předchozích 148,80 JPY. Kurz eura k dolaru zůstal téměř beze změny na 1,2818 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK