Universal Music koupí za 1,6 miliardy eur německou BMG Music

06.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. září (ČTK) - Společnost Universal Music koupí za 1,63 miliardy eur (asi 46 miliard Kč) německého konkurenta BMG Music Publishing ze skupiny Bertelsmann. Pro Universal, který je největším prodejcem hudebních nosičů na světě, to znamená další posílení pozic i na poli vydavatelském. V rámci dohody BMG vyřešila i spor ohledně služby Napster.

Bertelsmann uvedl, že podmínky urovnání sporu ohledně Napstera počítají s tím, že společnost Vivendi od něj dostane asi 60 milionů dolarů. Vivendi je mateřskou společností Universalu.

O BMG Music mělo zájem ještě dalších šest firem. BMG disponuje právy k vydávání široké škály hudebních děl, včetně písní skupiny Coldplay nebo interpretů jako je Christina Aguilera a Barry Manilow. Bertelsmann už dříve avizoval, že BMG Music je na prodej a pozorovatelé tipovali, že největší šance má právě Universal.

Bertelsmann svou hudební součást prodává proto, aby měl peníze na zpětný odkup akcií. Dohoda s Universalem zvýší zisk Bertelsmannu asi o jednu miliardu eur. Kontrakt ale budou muset ještě schválit regulační orgány jak ve Spojených státech, tak v Evropské unii.

Urovnání sporů kolem společnosti Napster znamená ukončení tříletého boje, v jehož rámci se Bertelsmann musel bránit nařčení, že přispěl k porušování autorských práv. Napster dříve působil jako samostatný podnik, který zájemcům zdarma umožňoval sdílet hudební soubory chráněné autorským právem, připomíná agentura Reuters.

Bertelsmann Napsteru výměnou za podíl ve firmě poskytl peníze a umožnil mu tak přežít déle, než by byl schopen přežít jako samostatný podnik. Bertelsmann kvůli tomu čelí kritice i od dalších hudebních vydavatelství. V částce 60 milionů dolarů, které Bertelsmann v rámci urovnání sporu vyplatí Universalu, jsou zahrnuty i výdaje na právníky. Bertelsmann však sdělil, že za své předchozí činy vinu necítí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK