Německý obchodník se zkaženým masem spáchal sebevraždu

06.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 6. září (zpravodajka ČTK) - Čtyřiasedmdesátiletý mnichovský velkoobchodník zapletený do nejnovějšího německého skandálu s prodejem zkaženého masa se oběsil. Uvedla to dnes agentura DPA. Podle německých úřadů byl nalezen mrtev ve svém bytě. V jeho firmě byly v minulých dnech nalezeny desítky tun prošlého a zkaženého masa. On sám se k obviněním nikdy nevyjádřil.

Skandál v zemi se zatím rozrůstá, zkažené maso ze dvou bavorských podniků bylo vyváženo do devíti zemí Evropské unie včetně České republiky, napsal dnes deník Bild.

Staré maso z Bavorska prý mimo jiné také putovalo do Itálie, Dánska, Francie a zemí Beneluxu. "Tyto země byly informovány, takže mohou podezřelé zboží vystopovat a odstranit z trhu," řekl Bildu mluvčí EU.

Vyšetřování proti bavorskému obchodníkovi zatím ukázalo, že už v prosinci 2005 měnil etikety na starém mase a označoval je jako čerstvé.

V úterý se navíc "vynořilo" další podezřelé maso v podniku v Hesensku. V asijském podniku v Porýní nalezli vyšetřovatelé 136 kilogramů zřejmě prošlého drůbežího masa, které podezřele páchlo a prodejce jej nabízel se slevou. Nyní čelí podezření z podvodu.

Kromě toho dál roste tlak na bavorského ministra pro ochranu spotřebitelů Waltera Schnappaufa. Bavorské úřady totiž prý už měsíce věděly o obchodování s prošlým masem a neinformovaly veřejnost. Úřady v Mannheimu oznámily, že už letos v únoru informovaly zemskou vládu o dodávkách zkaženého masa mnichovského obchodníka. Ministr Schnappauf kritiku odmítá.

Politici Zelených ale už na základě těchto informací začali vyzývat k novele zákona o informování spotřebitelů. "Ten současný má díry jako ementál," prohlásila v listu Berliner Zeitung místopředsedkyně poslaneckého klubu Zelených Bärbel Höhnová.

Podobný skandál s prodejem zkaženého masa zažilo Německo už loni v listopadu, kdy nález zhruba 60 tun prošlého masa odstartoval vlnu kontrol, jež odhalila na pět desítek podniků, které skladovaly staré, plesnivé, zkažené nebo špatně označené maso. Ministr zemědělství a ochrany spotřebitelů Horst Seehofer tehdy mluvil o zpřísnění kontrol i trestů pro nepoctivé obchodníky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK