MMF bude varovat před rizikem výrazného oslabení růstu ekonomiky

06.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. září (ČTK) - Světová ekonomika bude v příštím roce pokračovat v silném růstu, který bude z hlediska dynamiky pátým rekordním rokem v řadě. Příští týden to ve zprávě uvede Mezinárodní měnový fond (MMF). Zároveň ale bude varovat před riziky výrazného oslabení, která se podle ekonomů MMF výrazně zvýšila. Napsal to britský list Financial Times.

MMF ve zprávě uvede, že globální ekonomika je na nejlepší cestě, aby za letošní rok vykázala růst o 5,1 procenta. Příští rok je dost nejasný, avšak fond odhaduje, že růst ekonomiky by mohl dosáhnout 4,9 procenta. Nejvíce se o tento výsledek zaslouží mladé trhy.

"Je zde pravděpodobnost jedna ku šesti, že růst v roce 2007 klesne až na 3,25 procenta," píše se ve zprávě fondu. Ta sice není oficiálně k dispozici, dostal se k ní ale španělský list Expansión, což jsou partnerské noviny Financial Times. Zpráva bude zveřejněna příští týden v Singapuru, kde bude schůzka ministrů financí skupiny G7.

MMF ve zprávě uvádí, že výraznější oslabení světové ekonomiky mohou způsobit dvě hlavní události. Jednou z nich je další prudké ochlazení na trhu bydlení v USA, druhou pak výrazné zvýšení inflačních očekávání. To by zřejmě přimělo centrální banky ke zvýšení úrokových sazeb.

MMF předpokládá, že růst v zemích G7 v letošním roce dosáhne 2,9 procenta a v roce 2007 klesne na 2,5 procenta. Měnový fond před rizikem ochlazení světové ekonomiky varuje už takřka pravidelné, teď je to ale poprvé, kdy má jeho varování tak silný tón.

"Velká neznámá se týká toho, zda globální ekonomika bude schopna postupně přejít k udržitelnější dynamice růstu, anebo zda svět čeká období citelně slabšího růstu," píše se ve zprávě. K riziku podle fondu přispívá i situace na trhu komodit, kde se vytrvale zvyšují ceny. Jejich růst se pak odráží v růstu inflace.

"Z toho důvodu nelze vyloučit další zpřísnění měnové politiky v USA. V zemích eurozóny bude další zpřísnění pravděpodobně nutné k udržení cenové stability ve střednědobém horizontu," míní fond. K dalšímu zvýšení úroků v USA i v eurozóně se přiklání také Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) se sídlem v Paříži.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK