Soud zrušil udělení digitálních televizních licencí

06.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. září (ČTK) - Městský soud v Praze dnes zrušil rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání o udělení šesti TV licencí pro digitální vysílání. Vyhověl tak žalobě společnosti CET 21, která provozuje televizi Nova, a která se neúspěšně ucházela o některou z licencí se čtyřmi svými projekty. Soud uvedl, že důvodem ke zrušení licencí je mimo jiné nesrozumitelnost a rozpory v důvodech, které rada uvedla k udělení či neudělení licencím jednotlivým uchazečům.

Soud zároveň vrátil celou věc radě zpátky k jednání; ta tak bude zřejmě muset licence udělit v budoucnu znovu. Rada může ale také proti rozhodnutí soudu podat kasační stížnost.

Soud mimo jiné uznal argumenty Novy, že rada změnila v průběhu výběrového řízení na licence podmínky soutěže. "Pravidla je třeba nastolit na počátku, nelze je v průběhu měnit," uvedl soud. Proti neudělení licencí se na soud obrátilo i dalších pět neúspěšných žadatelů včetně Primy. Soud se bude dalšími žalobami zabývat příští týden.

Licence pro nastupující digitální vysílání získaly letos v dubnu plnoformátové stanice Febio TV, TV Pohoda, TV Barrandov, zpravodajská Z1, hudební Óčko a regionální RTA.

Již dříve po podání žalob uvedl zakladatel Febio TV režisér Fero Fenič že do rozjezdu stanice jeho investoři dali desítky a možná stovky milionů korun. "V případě, že by došlo ke zpochybnění licenčního řízení, pak bude muset tyto náklady převzít stát, protože my jsme všechny požadavky licenčního řízení splnili," řekl v červnu Fenič ČTK.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK