Zajištění pojišťoven nezdražilo, ceny pojistek přesto mohou růst

06.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. září (ČTK) - Loňské katastrofy v čele s hurikánem Katrina, které celosvětově způsobily škody přes 85 miliard dolarů, nezdražily zajištění (pojištění) pojišťoven ve střední Evropě. Podle odborného měsíčníku Pojistný obzor to řekl Bruce Selby Bennet, manažer společnosti Benfield, která sjednává zajištění většině českých pojišťoven. Ty tvrdí, že majetkové pojištění v Česku přesto může zdražit.

Zajistitelé podle Benneta požadují za katastrofické zajištění nyní výrazně více, než pojišťovny platily před povodní v roce 2002. Zajistitele by ale měla znepokojovat spíše četnost menších či středních katastrof a nikoliv opakování obrovských povodní, podotkl.

"Navzdory tomu, že loni nedošlo k výraznému navýšení ceny zajištění katastrofických rizik v regionu střední Evropy, nelze nabýt dojmu, že sazbám přímého majetkového pojištění nehrozí růst," řekl ČTK mluvčí České pojišťovny Václav Bálek. Hlavní příčinou je podle něj fakt, že český pojistný trh utrpěl velké ztráty způsobené kalamitními škodami (tíha sněhu, záplavy a povodně), které pojišťovny nesly na vlastní vrub.

Ceny zajištění jsou pouze jedním z faktorů, které sazby pojištění ovlivňují, doplnil mluvčí Kooperativy Marek Vích. Letos jde podle něj spíše o vliv výrazného nárůstu vyplacených škod souvisejících s několika povodňovými kalamitami a se škodami způsobenými tíhou sněhu a ledu.

Tuzemské pojišťovny totiž zaznamenaly v první polovině roku nebývalé množství škod způsobených živelními kalamitami. Počet nahlášených pojistných událostí koncem června přesáhl 95.000, což je o 13.000 více, než byl počet škod při povodních v roce 2002. Celkovou hodnotu škod způsobených živelními kalamitami pojišťovny odhadly na zhruba 3,3 miliardy Kč.

Česko letos zasáhlo hned několik živelních pohrom za sebou. Tuhá a dlouhá zima, podle odborníků nejsilnější za posledních 30 let, přinesla téměř 59.000 pojistných událostí způsobených tíhou sněhu. Následné prudké tání sněhu bylo příčinou březnových povodní. Po nich přišly v květnu a červnu záplavy z přívalových dešťů. Pojišťovnám bylo nahlášeno dohromady 25.000 těchto škod. Četné vichřice a krupobití způsobily přes 11.000 škod.

Vzhledem k charakteru škod, které byly rozloženy do delšího období, byla pouze malá část z nich uhrazena zajistiteli. Většinu nákladů tak na rozdíl od povodní v roce 2002 nyní nesou samotné pojišťovny, uvedl předseda sekce pojištění majetku ČAP Michael Neuwirth. Také odborníci upozorňují na to, že budou-li se letos zaznamenané extrémní hydrometeorologické jevy dlouhodobě opakovat, bude to mít ve střednědobém horizontu vliv na sazby v majetkovém pojištění.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK