Nečas a Štěch se shodli na nutnosti změn v penzijním systému

06.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. září (ČTK) - Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) se na své první schůzce v nové funkci s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Milanem Štěchem (ČSSD) shodl na tom, že je potřeba provést některé změny v penzijním systému. Například by se měl podpořit pilíř dobrovolného důchodového připojištění. Naproti tomu u zákoníku práce přetrvávají u obou stran na některé věci odlišné názory. Nečas to po schůzce řekl ČTK.

"Bavili jsme se poměrně detailně o otázkách změn v penzijním systému, kde jsme se shodli v celé řadě oblastí. Shodli jsme se v tom, že je třeba provést určité parametrické změny v průběžném systému, že je třeba dále podpořit pilíř dobrovolného důchodového připojištění," řekl Nečas.

Podle Štěcha musí být motivace k dobrovolnému připojištění větší, aby se připojišťovalo více lidí a aby ukládali větší částky. "Na to samozřejmě potřebují i tu výdělkovou úroveň anebo větší motivaci zaměstnavatelů, aby zaměstnavatel dával větší částky zaměstnancům na připojištění," dodal.

Naopak u zákoníku práce přetrvávají podle ministra na řadu otázek rozdílné názory. Nečas respektuje, že byl tento zákon přijat, nicméně výhrady ODS k některým ustanovením trvají.

Podle Štěcha ministr nevyloučil možnost dílčích změn v zákoníku práce v případě, pokud by byl mandát nynější vlády dlouhodobý. Vzhledem k tomu, že vláda zatím ještě důvěru sněmovny nemá, změny prý v této normě nepředpokládá.

Ministr Štěcha podle svých slov také informoval o tom, že nynější vláda nechce snížit sociální status rodin s dětmi a handicapovaných osob. Jednání se týkalo i minimální mzdy a sestavování rozpočtu na příští rok.

Nečas již v pondělí po jednání nové vlády varoval, že penzijní systém se dostane do dluhů nejspíš mnohem dřív, než se původně předpokládalo. Mezi jeho priority prý proto bude patřit příprava změn nynějšího průběžného systému financování penzí a úprava dobrovolného penzijního připojištění.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK