Americké akcie klesly v čele s technologickými tituly

06.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. září (ČTK) - Americké akcie dopoledne oslabily v čele s technologickými tituly. Ty stáhlo dolů oznámení, že největší světový výrobce čipů Intel propustí méně zaměstnanců, než někteří investoři očekávali. Náladu na trhu zasáhla rovněž zpráva o růstu mzdových tlaků v USA, která obnovila obavy z dalšího zvyšování úrokových sazeb.

Dow Jonesův index, jenž sleduje 30 nejvýznamnějších emisí na trhu, se v poledne newyorského času snížil o 0,4 procenta na 11.420,5 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,7 procenta na 1303,8 bodu a index technologického trhu Nasdaq se propadl dokonce o 1,3 procenta na 2176,2 bodu.

Společnost Intel oslabila o více než dvě procenta poté, co oznámila, že propustí 10.500 zaměstnanců, aby posílila svou konkurenceschopnost. Někteří analytici přitom očekávali, že by mohla propustit až 15.000 zaměstnanců. Analytici se domnívají, že Intel potřebuje drastická opatření, aby mohl zvrátit klesající zisk a udržet si podíl na trhu, jenž nyní ztrácí ve prospěch konkurenta AMD.

Dolů zamířili rovněž výrobci počítačových her, protože japonská společnost Sony odložila uvedení své nové herní konzoly PlayStation 3 na evropský trh. Automobilka Ford Motor naopak posílila poté, co jmenovala svým novým prezidentem a generálním ředitelem Alana Mulallyho. Ten dříve působil ve výrobci letadel Boeing, kterému pomohl překonat obtížné období po teroristických útocích na USA v září 2001.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK