Letošní úroda obilí bude ve střední Evropě výrazně nižší

06.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Varšava/Budapešť 6. září (ČTK) - Kvůli červencovému suchu a srpnovým dešťům bude letošní úroda základních obilovin nižší v celé střední Evropě i dalších hlavních evropských regionech. Sklizeň obilí ve čtyřech zemích takzvané visegrádské čtyřky klesne o víc než deset procent, z toho v České republice o 13 procent, vyplývá z posledních oficiálních odhadů místních institucí.

Český statistický úřad dnes odhadl, že zemědělci letos sklidí přibližně 6,03 milionu tun základních obilovin, což bude o 13,1 procenta méně než loni. Menší úroda a hlavně nedostatek kvalitního obilí bude znamenat tlak na zvýšení cen některých potravin jako pečiva, či masa.

Kvalitní potravinářská pšenice se podle Agrární komory nyní na českém trhu prodává za 3300 až 3700 korun za tunu, zatímco loni touto dobou to bylo do 2700 korun. Ceny obilí rostou letos i v západní Evropě, kde je nyní cena pšenice kvůli letošní horší úrodě nejvýše za dva a půl roku.

Maďarsko letos očekává pokles objemu sklizně obilí na 14-15 milionů tun z více než 16 milionů v minulém roce, uvedlo tento týden maďarské ministerstvo zemědělství. Úroda pšenice klesne o téměř milion tun na něco přes čtyři miliony tun. Její kvalita však vzrostla a potravinářskou jakost bude mít víc než 90 procent maďarské pšenice.

Velkoobchodní ceny pšenice v Maďarsku proti loňsku stouply již o víc než 50 procent. Maďarsko tak letos díky výrazně zvýšené ceně nebude svými obřími přebytky zatěžovat intervenční zásoby Evropské unie. Na nich se maďarské obilí podílelo minulou sezonu téměř polovinou celkového objemu, uvedla agentura Reuters.

Polská obilnářská komora minulý týden snížila odhad sklizně obilí na 23,5-24,0 milionu tun z dosavadních 25,2 milionu tun. Úroda tak proti loňským 26,9 milionu klesne o více než deset procent. Polsko čeká, že v této sezoně mu bude chybět z vlastních zdrojů až 3,5 milionu tun. Ty chce Varšava získat nákupy z intervenčních zásob EU a na volném trhu. Také v Polsku velkoobchodní ceny pšenice prudce stouply a nyní stojí tuna asi 600 zlotých (4260 korun) proti 350 zlotým před rokem.

Na Slovensku první odhady ještě z počátku léta očekávaly další pokles prodeje obilí o téměř 20 procent na 2,16 milionu tun. Již loni klesla slovenská sklizeň o osm procent na 2,68 milionu z rekordní úrovně tři miliony tun z roku 2004, kdy však zemi vznikl přebytek přes půl milionu tun.

Mírný pokles o 6,6 procenta na 73 milionů tun by mělo letos zaznamenat u produkce obilí Rusko. To však bude mít stále vysoký přebytek a bude chtít vyvézt asi deset milionů tun, řekl tento týden ruský ministr zemědělství Alexej Gordějev. V minulé sezoně Rusko vyvezlo 12,5 milionu tun obilí.

V sousedním Německu klesne letošní úroda obilovin o 5,4 procenta na 43,5 milionu tun, uvedlo v úterý německé ministerstvo zemědělství v prvním odhadu sklizně. Nižší sklizně a zvýšené napětí v zásobování zvyšují v Evropě ceny obilí a cena pšenice od počátku července vzrostla o víc než 20 procent. Listopadový kontrakt na tunu pšenice ve Francii tak stál v úterý 145,25 eura (4096 korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK