Platební bilance skončila ve 2. čtvrtletí ve schodku

07.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. září (ČTK) - Běžný účet platební bilance skončil ve druhém čtvrtletí letošního roku ve schodku 50 miliard korun. Oznámila to dnes Česká národní banka. V prvním čtvrtletí přitom vykázal přebytek 2,17 miliardy korun, za celý loňský rok pak schodek 78,5 miliardy Kč.

Ve druhém čtvrtletí byl vykázán příliv přímých zahraničních investic ve výši 18,2 miliardy korun, což je meziročně o 116,4 miliardy korun méně kvůli vysoké srovnávací základně z loňského roku. Zahraniční přímé investice do české ekonomiky dosáhly 34,8 miliardy korun, z toho předpokládaný objem reinvestovaného zisku činil 28,5 miliardy korun.

V odvětvové struktuře investic do základního kapitálu podle údajů ČNB směřovaly zahraniční investice do odvětví obchodu s nemovitostmi a poskytování služeb pro podniky, finančního zprostředkování a výroby strojů.

Finanční účet vykázal ve druhém čtvrtletí přebytek 20,9 miliardy korun. Příliv zahraničního kapitálu byl spojen s čerpáním půjček a přílivem přímých investic. Pokračovala tuzemská poptávka po nákupu zahraničních cenných papírů. Poměr přebytku finančního účtu k HDP poklesl podle odhadu ČNB na 2,1 procenta na ročním základě.

Obchodní bilance skončila ve druhém čtvrtletí v přebytku 9,7 miliardy korun, což je meziroční zhoršení o 3,9 miliardy korun. V běžných cenách činil přírůstek vývozu 10,2 procenta a dovozu 11,3 procenta.

V bilanci služeb došlo k poklesu aktiva na 3,5 miliardy korun. Pokles byl ovlivněn nižším výnosem z obchodu s dopravními službami a růstem deficitu u ostatních služeb.

Bilance výnosů vykázala schodek 60,2 miliardy korun, což je meziročně o šest miliard korun více. Hlavním důvodem růstu je zvýšení výnosu z přímých a portfoliových majetkových investic v ČR ve formě vyplacených dividend a předpokládané výše reinvestovaného zisku.

Kapitálový účet skončil ve druhém čtvrtletí ve schodku 1,6 miliardy korun. Na straně příjmů vládního sektoru byl vykázán příliv prostředků z fondů EU ve výši dvou miliard korun a vypořádání závazku Iráku vůči ČR.

České přímé investice do zahraničí vzrostly meziročně o 15,4 miliardy korun na 16,6 miliardy korun. Tuzemský kapitál by umístěn především do zemí EU.

Devizové rezervy ČNB poklesly v druhém čtvrtletí po vyloučení kurzových rozdílů o jednu miliardu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK