Češi jsou dle průzkumu při investování stále velmi konzervativní

07.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. září (ČTK) - Češi jsou při investování stále velmi konzervativní, při nakládání se svými penězi se většinou bojí riskovat. Podílové fondy opomíjejí, nejraději by volné peníze zhodnotili prostřednictvím stavebního spoření, nákupem nemovitosti či na termínovaném vkladu. Vyplývá to z průzkumu, který společnost Factum Invenio uskutečnila v červnu mezi tisícovkou občanů ČR.

Informovanost o možnosti investovat peníze prostřednictvím nákupu podílu ve fondech je mezi českou populací malá. "Jen každý druhý člověk ví, že může své peníze zhodnotit právě tímto způsobem," uvedla manažerka společnosti Factum Invenio Barbora Buřínská.

Nejznámějším typem fondů jsou mezi českou populací podílové fondy, zajištěné fondy zná pouze nepatrný počet Čechů. Téměř polovina lidí se domnívá, že nyní není dostatek informací o možnosti investování peněz prostřednictvím nákupu podílu ve fondech. Informace o tomto způsobu investování jim připadají spíše nesrozumitelné.

Pouze každý desátý Čech, který ví o možnosti investovat peníze prostřednictvím nákupu podílu ve fondech, investuje nyní do podílových či zajištěných fondů. Z celkové české populace jde o necelých pět procent lidí. Nejčastějším důvodem, proč Češi do podílových či zajištěných fondů neinvestují, je prý nedostatek volných peněz.

Celkem tři pětiny občanů ČR potvrdily účast v kupónové privatizaci, která se ve dvou vlnách uskutečnila na počátku 90. let. Téměř tři čtvrtiny účastníků kupónové privatizace již prodaly veškeré cenné papíry, které v jejím průběhu získaly.

Účastníkům výzkumu byla nastíněna situace, kdy by z nabízených investičních příležitostí měli vybrat maximálně tři, jejichž prostřednictvím by zhodnotili v horizontu pěti let 100.000 Kč. Výsledky ukázaly, že Češi by nejčastěji investovali do stavebního spoření, nákupu nemovitosti či by své peníze uložili na termínovaný vklad. Ze všech nabízených investičních příležitostí naopak nejméně lidí volilo investování do nákupu podílu v podílovém či zajištěném fondu.

Z průzkumů některých finančních institucí ale vyplývá, že české domácnosti v posledních letech ukládají podstatně méně peněz na bankovní účty. Naopak lidé nyní více vyhledávají alternativní investiční příležitosti, jako jsou právě podílové fondy, stavební spoření nebo penzijní připojištění.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK