Senát má v návrhu rozpočtu o 70 milionů Kč méně než letos

07.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. září (ČTK) - Senát má mít v příštím roce na své výdaje téměř o 70 milionů korun méně než v roce letošním. Od ledna by měl hospodařit s 562 miliony korun, které pro něj v návrhu státního rozpočtu uvolnilo ministerstvo financí. Na snížení senátního rozpočtu o 11 procent mělo hlavní vliv letošní dokončení rekonstrukce Kolovratského paláce. Řekl to vedoucí Kanceláře Senátu František Jakub.

Naznačil, že o navýšení rozpočtu usilovat nebude, neboť s přidělenou částkou při určitých úsporách vyjde.

Senát dostal na letošní výdaje 630 milionů korun, z toho na platy zaměstnanců 89 milionů korun. Příští rok se mají jejich mzdy stejně jako v jiných státních institucích o pět procent zvýšit, připomněl kancléř. V souvislosti s tím se podle něj zhruba o stejnou míru zvýší platy senátorů, tak jako mzdy poslanců. Na dalších výdajích se podepíše inflace.

Ostře sledovanou sumou je částka na zahraniční cesty senátorů, která má zůstat stejná jako letos, tedy 19 milionů korun, uvedl Jakub. Shodná má být podle něj i suma na tuzemské cestování, a to 700.000 korun.

Na investice v příštím roce by měl Senát podle návrhu rozpočtu dostat 34 milionů korun. "Nechystáme žádnou velkou investiční akci," řekl kancléř. V plánu jsou podle něj například opravy střechy Valdštejnského paláce v místech, kam začalo zatékat. Uvažuje se také o částečném zasklení podloubí Valdštejnského paláce, kde je od srpna výstava s názvem Obrazový průvodce dějinami stavovství a parlamentarismu v českých zemích. S tímto prostorem se podle kancléře totiž do budoucna počítá i pro další stálejší expozice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK