Koruna klesla na 22,23 Kč za dolar a 28,28 Kč za euro

07.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. září (ČTK) - Česká měna dnes oslabila k dolaru na 22,23 Kč/USD, kde stála po 17:00. Vůči euru koruna dopoledne klesla ke hranici 28,30 Kč/EUR, u níž setrvala i po zbytek dne. Závěr ji zastihl na 28,28 Kč za euro. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Za pohybem koruny stál propad polského zlotého, který z regionálním měn oslabil nejvíce, uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer. "Za oslabením regionálních měn nestály žádné ekonomické ukazatele, slabší úrovně spíš přičítáme rostoucí averzi vůči riziku na globálních trzích, když investoři začali nakupovat opět americkou měnu," upozornil.

Podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory je vidět, že koruna k euru již tři týdny v řadě velmi pomalu oslabuje. Tento trend prý bude přetrvávat. "Není to tak dávno, co byla koruna ještě pod 28,00 Kč/EUR, a nebude to podle nás dlouho trvat, než se kurz přehoupne přes 28,40 Kč za euro," odhadl.

Dolar k euru zpevnil s tím, jak trh ještě se zpožděním reagoval na středeční statistiku ukazující růst nákladů práce v USA. Část trhu byla tímto indikátorem zaskočena, protože teoreticky zvyšuje pravděpodobnost, že americká centrální banka zvýší své úrokové sazby, podotkl Pikora.

Z pohledu makroekonomických událostí bude pro korunu z tohoto týdne nejdůležitější pátek. Trh se dočká mnoha indikátorů v čele s hrubým domácím produktem za druhé čtvrtletí. Investory budou zajímat i výsledky srpnové inflace a nezaměstnanosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK