ČR si pohoršila v žebříčku ekonomické svobody

07.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. září (ČTK) - Česká republika si pohoršila v žebříčku ekonomické svobody, který sleduje míru státních zásahů do ekonomiky, podporu podnikání či podnikatelské prostředí. Získala sice 6,9 bodu z deseti možných, tedy stejně jako v předchozím šetření, ostatní země se však zlepšily. Celkově to znamenalo 45. místo, tedy o osm příček níže než při minulém měření. Nejsvobodnější ekonomikou zůstává Hongkong. Vyplývá to z Výroční zprávy Ekonomické svobody světa 2006, o které ČTK informovala Lucie Čechová z Liberálního institutu.

Druhé místo obsadil Singapur, následován Novým Zélandem, Švýcarskem a Spojenými státy. Velká Británie a Irsko sdílejí šestou příčku, Kanada skončila osmá, následována devátými Islandem a Lucemburskem. Německo obsadilo sedmnácté, Japonsko devatenácté a Maďarsko dvacáté místo. Francie je 24., Itálie 45. a Čína 95., Rusko skončilo na 102. příčce. Zpráva hodnotí 130 zemí na základě údajů z roku 2004.

Mezi země, ve kterých se od roku 1985 značně zlepšila ekonomická svoboda, patří Maďarsko, Island, Salvador, Zambie, Polsko, Bolívie, Izrael, Ghana, Uganda, Peru a Nikaragua. Citelný pokles ekonomické svobody naopak zaznamenaly například Myanmar (Barma), Venezuela a Zimbabwe. Celosvětově se úroveň ekonomické svobody podle zprávy poslední čtvrtstoletí zvyšuje, což je dobré zejména pro nejchudší země.

V České republice podle zprávy roste počet oblastí lidského života, do kterých zasahuje vláda. V hodnocení svobody obchodu si Česko v porovnání s předchozím šetřením naopak polepšilo.

Ekonomická svoboda je podle zprávy v boji s chudobou důležitější než zahraniční pomoc. "Zahraniční pomoc je obvykle požadována bez jakýchkoli empirických důkazů, že cílovým zemím prospěje, a bez zjišťování, zda nemá mezinárodní společenství k dispozici lepší přístupy v boji s chudobou," uvedl profesor ekonomie z Florida State University a spoluautor zprávy James Gwartney.

"Hlavním přínosem ekonomické svobody je možnost lidí svobodně zkoušet, rozhodovat se a především specializovat se na ty činnosti, v nichž je daný člověk či skupina lidí efektivnější než jiní. Vzácné zdroje pak nejsou plýtvány při neefektivních činnostech," řekl Jiří Schwarz junior z Centra pro studium ekonomické svobody Liberálního institutu.

Výroční zpráva je vydána ve spolupráci s Economic Freedom Network, skupinou nezávislých výzkumných a vzdělávacích institucí z více než 70 zemí. Na jejím vydání se spolupodílel i Liberální institut.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK