Topolánek Šulce chválí, Paroubek chce hejtmanovo odvolání

07.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. září (ČTK) - Premiér Mirek Topolánek (ODS) oznámil, že se vedení Ústeckého kraje podařilo problémy se zajištěním autobusové dopravy zvládnout vlastními silami a vláda tak nemusela sáhnout k vyslání armádních autobusů. Topolánek to uvedl na dnešním podvečerním brífinku. Předseda ČSSD a expremiér Jiří Paroubek naopak soudí, že budou-li odboráři stávkovat kvůli situaci ve veřejné dopravě nebo bude-li nakonec nasazena armáda, měl by hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc (ODS) opustit svou funkci.

Se Šulcem by měl podle Paroubka z funkce odejít i radní ODS Milan Franc odpovědný za dopravu. Kdyby se tak nestalo, pak krajští zastupitelé ČSSD budou požadovat mimořádné zasedání zastupitelstva s návrhem na vyslovení nedůvěry hejtmanovi Šulcovi a radnímu Francovi. Zatím ale chtějí sociální demokraté vyčkávat, jak ODS situaci vyřeší.

Podle Topolánka ČSSD problém s dopravou v Ústeckém kraji politicky zneužívá. "Já pokládám to, co dneska předvádí sociální demokracie v kraji a to co předvádí Jiří Paroubek, za typický politický hyenismus," uvedl.

Několikatýdenní spor Ústeckého kraje se sesterskými firmami Dopravní podnik Ústeckého kraje (DPÚK) a ČSAD Česká Lípa zatím vyvrcholil ve středu, kdy kraj vypověděl ČSAD Česká Lípa, která měla od 9. září zajišťovat místo DPÚK dopravu, smlouvu a obslužnost chce zajistit jinými dopravci.

Krize začala, když první srpnový den nevyjelo více než 2100 autobusových spojů zajišťovaných DPÚK. Důvodem byly spory mezi krajem a největším dopravcem v regionu poté, co se kraj s firmou nedohodl na ceně za provozování dotovaných spojů. Firma požadovala uhrazení ztráty 315 milionů korun za veřejnou dopravu, tedy o 135 milionů více než loni. Podle Šulce bylo toto navýšení nepřípustné.

Spory vyvrcholily tento týden. Nejprve nebylo jasné, zda autobusy ústeckého dopravce vůbec vyjedou na školní spoje, pak ČSAD Česká Lípa zpochybnila smlouvu, kterou má s krajem, a nakonec pohrozili odboráři obou firem stávkou z obavy o práci. Stávka byla vyhlášena ve středu odpoledne, večer ji ale odboráři odvolali. Dnes vyjely autobusy DPÚK, které navíc na školních linkách doprovázely krajské autobusy.

Kabinet podle Topolánka v reakci na vývoj na Ústecku ve středu ustavil pracovní skupinu, která by měla řešit případné legislativní problémy související s dopravní obslužností v rámci kraje. "Souvisí to i se zneužíváním dominantního postavení na relevantním trhu, což vláda neovlivní a je to v řešení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže," uvedl Topolánek.

Ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS) slíbil urychleně dokončit zákon o veřejné dopravě, aby mohl platit od příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK