Západoevropské akcie klesly na měsíční minimum

07.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. září (ČTK) - Ceny západoevropských akcií se dnes výrazně snížily. Investoři ztráceli zájem hlavně o akcie automobilek a těžebních společností. Hlavní indexy se tak dostaly na nejnižší úroveň za poslední měsíc. Jedním z důvodů byly přetrvávající obavy investorů z dalšího vývoje úrokových sazeb.

Panevropský index FTSEurofirst 300 si odepsal 0,90 procenta a klesl na 1351,68 bodu. Podobně index DJ Eurostoxx 50 oslabil o 0,86 procenta a den uzavřel na hodnotě 3739,70 bodu.

Indexy v západní Evropě klesají už tři dny za sebou. Investoři tak využívají asi desetiprocentního zhodnocení trhu za poslední dva měsíce a snaží se nepřijít o zisky. Největší ztráty registruje burza v Londýně, kde hlavní index klesl o 1,2 procenta, více než procentní ztráty mají také indexy v Paříži a ve Vídni.

Mezi tituly, které oslabovaly, jsou například akcie automobilky BMW, které si odepsaly 1,6 procenta. Byla to reakce na oznámení, že největší světový výrobce luxusních automobilů v srpnu prodal téměř o 11 procent vozů méně než před rokem.

Oslabovaly také akcie těžebních společností, jako je Anglo American nebo Salzgitter, kde ztráty přesahovaly dvě procenta. Jedním z důvodů byly horší výsledky hospodaření finské společnosti Rautaruukki. Skoro tři procenta si odepsal BHP Billiton a jen o málo nižší ztráty měla Rio Tinto.

Proti všeobecnému trendu se vydaly akcie pivovarnické skupiny InBev. Těm k růstu pomohly výsledky hospodaření, které byly lepší, než se očekávalo. Naopak mohutné ztráty měli provozovatelé on-line kasin a sázek, což byla reakce na postoj amerických úřadů k tomuto odvětví. Američané zadrželi šéfa společnosti Sportingbet, což je od července druhý podobný případ.

"Myslím, že investoři mají obecně dost důvodů k optimismu. Toto by mohla být dobrá příležitost k nákupu," řekl k poklesu akciových trhů šéf obchodů s akciemi ve společnosti Threadneedle Michael Taylor. Podniky podle něj v řadě případů vykazují solidní růst provozních zisků, a navíc se na trh vrací chuť více riskovat.

Závěrečné výsledky západoevropských burz:

Frankfurt (DAX) 5773,72 bodu (-0,68 pct),

Londýn (FTSE) 5858,10 (-1,20 pct),

Paříž (CAC 40) 5060,09 (-1,08 pct),

Západní Evropa (DJ Eurostoxx 50) 3739,70 (-0,86 pct),

Západní Evropa (FTSEurofirst 300) 1351,68 (-0,90 pct).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK