CBW: Unipetrol prodá podíl ve Spolaně polské společnosti Anwil

07.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. září (ČTK) - Společnost Unipetrol uzavřela dohodu o prodeji 82 procent akcií Spolany polské chemické skupině Anwil. Listu Czech Business Weekly (CBW) to řekl vysoce postavený zdroj z Unipetrolu. Kontrakt by podle něj měl být dokončen na začátku října. V Anwilu má většinový podíl polský PKN Orlen, který má většinu i v Unipetrolu.

Podmínky prodeje akcií teď posuzuje nezávislá společnost, kterou jmenoval soud. Souhlas k prodeji ale ještě budou muset dát členové dozorčí rady. Některá česká média už dříve uváděla, že hodnota podílu se pohybuje kolem jedné miliardy korun.

Zdroj řekl, že prodejní cena je vyšší, než o které spekulují média. Jde prý o nejlepší cenu, kterou podnik mohl vyjednat. "Spolaně se tak vytvoří dlouhodobé hodnoty," řekl zdroj. Spolana je hlavně výrobcem PVC.

Šéf Unipetrolu Francois Vleugels se k otázce prodejní ceny nechtěl na dotaz listu vyjádřit. "Celý proces prodeje bude zveřejněn na webové stránce firmy, jakmile bude smlouva na podzim uzavřena," řekl.

Unipetrol zatím nezveřejnil jména zájemců o Spolanu, mluvčí Anwilu ale už v květnu polskému listu Polish News Bulletin, že Anwil má při vyjednávání o nákupu akcií Spolany exkluzivitu. Česká média té době uváděla, že z deseti zájemců postoupili do užšího výběru jen dva: Anwil a Borsodchem.

Spolana v prvním pololetí hospodařila s čistým ziskem 138 milionů korun, zatímco o rok dříve zisk činil 162 milionů Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK