LN: Deregulace může snížit nájemné až na polovinu

08.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. září (ČTK) - Blížící se deregulace nájemného může pořádně zahýbat s výší činží. Zejména ve velkých městech by se nájemné mohlo snížit až na polovinu. Podle dnešních Lidových novin se na tom shodli odborníci na diskusním setkání na téma Český trh nemovitostí - prognózy vývoje cen.

"Smluvní nájmy, které už nyní klesají, by se vlivem uvolnění činží mohly snížit na šedesát, možná i padesát procent současného stavu. Týká se to hlavně Prahy nebo Brna," prohlásil šéf investiční společnosti Central Europe Holding Jiří Pácal. V ostatních městech již podle něho tak propastné rozdíly mezi tržním a regulovaným nájemným nejsou.

Podobně se vyjádřil také David Marek ze společnosti Patria Finance. "Za celou republiku pak předpokládáme podle našich propočtů pokles cen tržních nájmů v průměru o 12 procent," řekl Marek. Snížení tržních nájmů v důsledku deregulace očekává i Martin Lux ze Sociologického ústavu Akademie věd. Stejně jako další odborníci se však domnívá, že s cenou bytů by uvolnění regulovaných nájmů nemělo nijak hýbat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK