MfD: Zdražení cigaret možná přijde rychleji, než se čekalo

08.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. září (ČTK) - Zdražení cigaret až o dvacet korun v důsledku vyšší spotřební daně může přijít dříve, než se čekalo. Tabákové firmy se totiž dohadují s úřady na tom, že by skoncovaly s předzásobením levnějšími cigarety, díky němuž se vyšší daně promítají do cen cigaret se zpožděním. Napsala to dnešní Mladá fronta Dnes.

Výrobci a dovozci cigaret se tento týden sešli s náměstkyní ministra financí Danou Trezzivou k jednání, zda a jak omezit předzásobení levnými cigaretami. Výrobci počítají s tím, že prosadí do zákona pozměňovací návrh, který by předzásobení zakázal.

Ministerstvo financí si však hraje na mrtvého brouka, i když mu omezení zásob přinese miliardy navíc do státní pokladny. "My nic iniciovat nebudeme," říká Trezziová.

Výrobcům by zákaz předzásobení byl milejší, než se řídit pouze strachem z reakce zákazníků na zdražení. Například největší výrobce Philip Morris musí čtvrt roku před zdražením najímat stovky lidí navíc a vyrábět i o víkendech. Na zaplacení kolků se starou cenou potřebuje najednou sehnat třeba osm miliard korun jako letos.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK