V Ústeckém kraji dnes autobusy vyjely, kraj je nedubluje

08.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 8. září (ČTK) - Bez problémů se dnes dostanou do práce, k lékaři, do obchodů a do škol lidé v Ústeckém kraji. Dopravní podnik Ústeckého kraje (DPÚK), který je s krajem ve vleklém sporu, autobusy na všech spojích vypravil. "Jezdíme a budeme jezdit celý den," řekla dnes ráno ČTK pracovnice DPÚK. "Dokud DPÚK jezdí, nebudeme zajišťovat náhradní dopravu. Nemá to smysl, lidi to jen mate," uvedla mluvčí Ústeckého kraje Šárka Roudnická.

Kraj tak nechce opakovat situaci ze čtvrtka, kdy na jednom spoji jezdilo několik autobusů. Přes Libouchec na Ústecku například zajišťoval spojení autobus DPÚK, v němž se platilo, a zároveň dopravce, jehož najal kraj. V něm se cestující mohli svézt zadarmo.

Krajský úřad podle Roudnické situaci monitoruje; pokud by autobusy DPÚK přestaly jezdit, povolal by náhradní dopravce. DPÚK měl provoz na 2600 dotovaných spojích v regionu zajišťovat až do neděle, od pondělí 9. září mělo dopravu přebrat ČSAD Česká Lípa.

Kraj v únoru rozvázal s DPÚK smlouvu, protože pro něj byly služby dopravce příliš drahé. DPÚK však považoval smlouvu za platnou a od května jezdily jeho autobusy dál, ale bez dotací. Začátkem srpna pak na čtyři dny zastavil dopravu, protože chtěl po kraji zaplatit ztrátu 70 milionů korun za květen až červenec. Kraj to ale odmítl s tím, že s dopravcem již nemá smlouvu. Dopravu musel DPÚK obnovit na základě tzv. vrchnostenského nařízení, které vydal kraj 8. srpna.

Spory mezi dopravci a krajem vyvrcholily tento a minulý týden. Nejprve nebylo jasné, zda autobusy DPÚK vůbec vyjedou na školní spoje, pak ČSAD Česká Lípa zpochybnilo smlouvu, kterou má s krajem, a nakonec pohrozili odboráři obou firem stávkou z obavy o místa. Stávka byla vyhlášena ve středu odpoledne, večer ji ale odboráři odvolali.

Kraj ve středu večer nakonec rozvázal smlouvu i s ČSAD Česká Lípa. "Nemá cenu dál se nechat stavět ke zdi od našich smluvních dopravců. Pohár trpělivosti už přetekl," řekl ústecký hejtman Jiří Šulc. Kraj nyní podepisuje smlouvy s jinými dopravci, kteří DPÚK a ČSAD Česká Lípa mají nahradit. Hejtman uvedl, že kraj má zatím zajištěny asi tři čtvrtiny spojů po obou dopravcích, do dvou týdnů by podle něj mělo jezdit 95 procent všech autobusů.

Až 400 řidičům DPÚK a ČSAD Česká Lípa nabídla práci společnost ČSAD Slaný. Firma očekává, že získá licence na provozování autobusových linek ve dvou z 15 regionů Ústeckého kraje. "Řidiče bychom z větší části využili na zdejších linkách. Práci ale nabízíme i v jiných regionech. Řidičů je v Česku nedostatek," řekl ředitel ČSAD Slaný Karel Vodička s tím, že ČSAD Slaný si za dotované linky bude účtovat méně než DPÚK. Přesnou částku však neuvedl.

O záměru slánského dopravce budou dnes dopoledne v Ústí nad Labem informovat novináře Vodička spolu s hejtmanem Šulcem. Tisková konference se uskuteční v autobuse dopravce. Bude přistaven na parkovišti před budovou krajského úřadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK