Průmyslová výroba v červenci zrychlila růst na 11,8 procenta

08.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. září (ČTK) - Meziroční tempo růstu průmyslové výroby se v červenci zrychlilo na 11,8 procenta z červnových 10,5 procenta. Průmysl podpořila hlavně výroba automobilů, elektrických a optických přístrojů. Nedařilo se naopak výrobě chemických látek a léčiv. S výjimkou dubna roste průmysl od počátku roku dvouciferným tempem, oznámil dnes Český statistický úřad.

Proti předchozímu měsíci vzrostla průmyslová výroba v červenci po očištění o sezonní vlivy o 0,4 procenta.

Tržby z průmyslové činnosti stouply meziročně ve stálých cenách o 12,2 procenta. K tomu opět přispěl růst tržeb automobilek i výrobců elektrických zařízení. Podobně jako výroba klesaly tržby chemickým a farmaceutickým firmám, výrobcům chemických vláken i textilním firmám.

Průmyslové firmy také pokračovaly v přijímaní nových lidí. Průměrný počet zaměstnanců vzrostl o 13,6 tisíce, tedy o 1,2 procenta. Jejich nominální mzda vzrostla meziročně o 5,7 procenta na 19.281 korun. Zaměstnance nabírali výrobci pryží a plastů, propouštěly textilky, potravinářské a tabákové firmy. Produktivita práce měřená tržbami na pracovníka vzrostla o 10,8 procenta.

Firmy uzavřely v červenci nové zakázky za 120,5 miliardy korun. Z toho zahraniční zakázky tvořily téměř 80 miliard. Objem nových zakázek vzrostl celkem takřka o 17 procent, objem zakázek ze zahraničí se meziročně zvýšil o 20,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK