ČNB: Veřejné finance jsou rizikem pro inflaci

08.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. září (ČTK) - Česká národní banka je přesvědčena, že nynější vývoj veřejných financí představuje riziko pro inflaci. Kvůli vysokému plánovanému schodku státního rozpočtu a mandatorním výdajům je situace vážnější než v minulosti. Jediným protiinflačním rizikem je možné posilování koruny. Vyplývá to ze zápisu z jednání bankovní rady z 31. srpna, kdy jednala o nastavení úrokových sazeb, ale ponechala je beze změny.

Na posílení kurzu koruny by mohl působit konec období zvyšování sazeb v USA. Naopak tlak na posilování může tlumit přetrvávající politická nejistota a mírně horší než předpokládaný vývoj platební bilance.

Někteří členové bankovní rady podle zápisu vyjádřili obavy z dopadu cen energií na zisky domácích výrobců a jejich konkurenceschopnost. Nejistota panovala i u rozsahu dopadů zvýšené daně na cigarety.

Podle bankovní rady údaje o vývoji nabídkové strany, zahraničního obchodu i konjunkturních šetření naznačují, že dosavadní vysoký růst hrubého domácího produktu bude pokračovat, v dalších čtvrtletích však bude zpomalovat. Podle dnešních údajů Českého statistického úřadu zpomalil růst HDP ve 2. čtvrtletí na 6,2 procenta z 7,1 procenta v 1. čtvrtletí.

Na zachování úrokových sazeb na dosavadní úrovni se bankovní rada shodla jednomyslně. Její členové poukázali na vysoký hospodářský růst v EU, který by měl podpořit domácí ekonomiku, zároveň vyjádřili překvapení nad horší dynamikou českého vývozu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK