KB zcela ovládne Modrou pyramidu, koupí deset pct od ČP

08.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. září (ČTK) - Komerční banka zcela ovládne stavební spořitelnu Modrá pyramida. Od České pojišťovny koupí ve spořitelně desetiprocentní podíl za 24 milionů eur, což je přibližně 677 milionů korun. Informoval o tom mluvčí ČP Václav Bálek. Banka získá za stejných cenových podmínek i 50procentní podíl ve spořitelně od společnosti BHW, a stane se tak jejím stoprocentním vlastníkem, doplnila mluvčí KB Marie Petrovová.

Celková kupní cena za podíl 60 procent v Modré pyramidě činí 144 milionů eur (asi 4,1 miliardy Kč). Celá transakce podléhá schválení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a České národní banky. "Očekává se, že celý proces prodeje se uskuteční do konce tohoto roku," dodal Bálek.

Skutečnost, že KB získává stoprocentní kontrolu v Modré pyramidě, je podle Petrovové výsledkem strategických rozhodnutí společností BHW a ČP odejít ze stavební spořitelny. Ta byla na počátku 90. let založena právě těmito třemi institucemi, tedy KB, BHW a ČP.

Modrá pyramida má téměř milion klientů. Za první pololetí letošního roku zvýšila čistý zisk na 216 milionů korun. Podle prodeje nových smluv je třetí největší spořitelnou v ČR. V případě nově poskytnutých úvěrů dokonce druhou největší. Během pololetí Modrá pyramida uzavřela přes 52.000 nových smluv o stavebním spoření a poskytla nové úvěry za více než pět miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK