Koruna přes dobré výsledky ekonomiky mírně oslabuje

08.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. září (ČTK) - Česká měna dnes navzdory příznivým výsledkům domácí ekonomiky vůči oběma hlavním světovým měnám oslabila. K euru klesla o čtyři haléře na 28,32 Kč/EUR, kde stála před 11:30. Vůči dolaru ztratila obdobně na 22,26 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Koruna se během dopoledne opět dostává pod prodejní tlak," uvedl analytik Patrie Tomáš Vlk. Dnešní zprávy z české ekonomiky sice vyznívají příznivě, ale opačným směrem podle něj působí negativní vývoj na rozvíjejících se trzích, který dnes v regionu nejvíce sráží slovenskou korunu.

Český HDP za druhé čtvrtletí přidal 6,2 procenta, a překonal tak mírně tržní očekávání. Inflace za srpen byla vyšší, než se čekalo. Průmysl v červenci zrychlil růst na 11,8 procenta. "Celkově vzato dnešní data podporují výhled růstu úrokových sazeb ČNB, který může přijít už tento rok," upozornil Vlk.

Dolar k euru posílil na hladinu 1,2720 USD/EUR, kde se nyní drží. Americké měně pomáhají zvýšená očekávání, že americká centrální banka Fed bude opět zvyšovat sazby. To ale podle Vlka na druhou stranu znamená zhoršení nálady na rozvíjejících se trzích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK