Pražská burza obnovila růst, dopoledne přidala přes procento

08.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. září (ČTK) - Na pražskou burzu se po dvou dnech vrátili kupci. Na dopoledním růstu trhu měly významnou zásluhu zhruba dvouprocentní zisky akcií společností Komerční banka a Philip Morris. Index PX kolem 11:30 zpevnil o 1,05 procenta na 1467 bodů, vyplývá z burzovních výsledků.

Akcie Philip Morris získaly 2,05 procenta na 9390 korun. Podle deníku MF Dnes požaduje většina tabákových firem a distributorů právní úpravu k omezení předzásobování se cigaretami před zvyšováním spotřební daně. Pro Philip Morris by omezení vytváření zásob bylo přínosem, protože není schopna vytvářet takové zásoby jako menší výrobci, uvedl analytik firmy Patria Finance Robert Keller.

V hledáčku kupujících byly také akcie Komerční banky, jež vyrostly o 2,03 procenta na 3423 korun. Komerční banka zcela ovládne stavební spořitelnu Modrá pyramida. Od České pojišťovny koupí ve spořitelně desetiprocentní podíl za 24 milionů eur, což je přibližně 677 milionů korun.

Kurz společnosti Unipetrol se zvedl o procento na 203,5 koruny. Unipetrol údajně uzavřel dohodu o prodeji 82 procent akcií Spolany polské skupině Anwil. V Anwilu má většinový podíl polský PKN Orlen, který má většinu i v Unipetrolu. Zdroj řekl listu Czech Business Weekly, že prodejní cena je vyšší než ta, o které spekulují média.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK