ČNB: Srpnová inflace byla o 0,2 pct vyšší než prognóza

08.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. září (ČNB) - Srpnová inflace 3,1 procenta byla o 0,2 procentního bodu vyšší, než uvedla ve své červencové prognóze Česká národní banka. Po celý letošní rok inflace kolísá v těsné blízkosti tříprocentního cíle ČNB, uvedl ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub.

Proti prognóze se stále podle Holuba nezačal projevovat vliv dubnového zvýšení spotřební daně do cen tabákových výrobků. V souladu s prognózou byl vývoj regulovaných cen. "Nejvýznamnějším zdrojem odchylky od prognózy je rychlejší oživení růstu cen potravin, než očekávala prognóza ČNB," uvedl.

K vyšší než prognózované inflaci dále přispěly dražší pohonné hmoty a podle předběžných propočtů též takzvaná korigovaná inflace bez cen pohonných hmot.

Podobně jako v předchozím měsíci byl vývoj podle Holuba ovlivněn některými sezónními pohyby, zejména růstem cen rekreací a protisměrně působícím sezónním poklesem cen obuvi, oděvů a některých potravin. Směrem dolů na ceny potravin působilo též snížení DPH na kávu, čaj a cukrovinky. Pokračovalo naopak zdražování pekárenských výrobků, mírně se zvýšily též ceny pohonných hmot a telekomunikačních služeb. Výrazněji vzrostly ceny ve zdravotnictví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK