ČNB: Výsledky HDP za druhé čtvrtletí byly nižší než prognóza

08.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. září (ČTK) - Dnešní výsledky růstu české ekonomiky za druhé čtvrtletí byly nižší, než předpokládala červencová prognóza České národní banky. Předpověď centrální banky sice počítala s postupným zvolňováním hospodářského růstu v nejbližších několika čtvrtletích z rekordně vysokých temp, ve skutečnosti je však toto zpomalení citelnější, uvedl ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub.

Reálný HDP se podle předběžného odhadu ČSÚ ve 2. čtvrtletí 2006 meziročně zvýšil o 6,2 procenta, meziroční růst za první čtvrtletí byl snížen na 7,1 procenta. Po sezonním očištění dosáhlo mezičtvrtletní zvýšení HDP 1,2 procenta. V meziročním pohledu činí rozdíl od prognózy ČNB jeden procentní bod. U mezičtvrtletního růstu, který je důležitější pro posuzování aktuálního vývoje hospodářství, činila odchylka 0,2 procentního bodu.

Proti prognóze byl podle Holuba poněkud nižší růst vývozu i dovozu zboží a služeb, a také celkový příspěvek zahraničního obchodu k růstu HDP. Pomaleji rostly i fixní investice, což však může souviset s velkou rozpracovaností některých investičních akcí, která přispěla k nečekaně velkému růstu investic do zásob. Prognóza rovněž nepočítala s meziročním poklesem spotřeby vlády. Mírně vyšší byl naopak růst spotřeby domácností.

Na straně tvorby přidané hodnoty zůstává mimořádně rychlý zejména růst ve zpracovatelském průmyslu. "To potvrzuje, že v pozadí rychlého hospodářského růstu nadále stojí z velké části změny na nabídkové straně ekonomiky, především nové kapacity v odvětvích orientovaných na vývoz," upozornil Holub. K růstu HDP však prý významně přispěla i některá odvětví služeb, zejména obchod.

Méně příznivou stránkou hospodářského vývoje zůstává zhoršování směnných relací, způsobené poklesem cen českého vývozu, jež nedoprovází úměrné snížení dovozních cen. Rozsah tohoto zhoršování se však zmírňuje. V důsledku toho se růst reálného hrubého domácího důchodu udržel kolem pěti procent, takže nejeví stejnou tendenci ke zpomalování jako růst HDP, informovala ČNB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK