MPO chce zmírnit hygienické požadavky na restauratéry

08.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. září (ČTK) - Ministerstvo průmyslu a obchodu hodlá zmírnit legislativu, která vymezuje hygienické požadavky na provozování stravovacích služeb. Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) dnes po setkání se zástupci podnikatelů uvedl, že společně s ministerstvem zdravotnictví chce upravit vyhlášku tak, aby odpovídala všem požadavkům EU, a zároveň nesvazovala podnikatelům ruce více, než je nezbytně nutné.

"Je nesmyslné, aby čeští restauratéři museli plnit výrazně náročnější požadavky než jejich kolegové v Belgii, Francii a dalších zemích EU," řekl Říman. Legislativa upravující povinnosti poskytovatelů stravovacích služeb je v Česku v řadě případů nesmyslně přísná, doplnil prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek.

Ten jako problematické označil také fungování Centrálních registračních míst. "Zkušenosti podnikatelů z různých krajů se po měsíci fungování různí, ale vesměs jsou velmi negativní," prohlásil Drábek. Také v tomto bodě Říman přislíbil přijetí kroků, které by měly problémy urychleně vyřešit.

"Na řešení problematického fungování Centrálních registračních míst již pracujeme. Zadal jsem pokyny pro zpracování analýzy kritických míst, která zmapuje největší problémy s jejich fungováním v jednotlivých regionech České republiky," podotkl Říman.

Zákony přijaté těsně před červnovými parlamentními volbami, tedy zákon o nemocenském pojištění, zákoník práce či zákon o registračních pokladnách, mají podle Římana i podnikatelů po právní stránce špatnou kvalitu. "Navrhujeme odložení jejich účinnosti o rok, aby byl dostatek času pro odbornou diskuzi," upozornil Drábek.

Říman slíbil, že v Poslanecké sněmovně navrhne odložení zákona o přechodu vyplácení nemocenské v prvních dnech nemoci na podnikatele. "Zejména pro malé podnikatele jde o nepřiměřenou zátěž," poznamenal.

Říman se s Drábkem shodli i na nutnosti revize řady vyhlášek upravujících podnikatelské prostředí. MPO prý podnikatele ujistilo o zájmu prověřit nezbytnost jednotlivých položek administrativní zátěže podnikání a začít je postupně snižovat.

Ministerstvo se s komorou dohodlo na potřebě vytvoření jednotného hospodářského rejstříku a jednotného registračního a informačního místa pro podnikatele. Podle názoru komory nahradí hospodářský rejstřík všechny dosavadní státní rejstříky ekonomických subjektů. Stát by pak prý měl k podnikatelům přistupovat na klientské bázi, což znamená, že by od nich měl požadovat sdělování informací o podnikatelské činnosti pouze na jednom registračním místě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK