Ředitel DPÚK Pavel Knecht dnes rezignoval

08.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 8. září (ČTK) - Ředitel Dopravního podniku Ústeckého kraje (DPÚK) Pavel Knecht dnes rezignoval na svoji funkci. Informoval o tom mluvčí firmy Marek Ženkl. Důvodem Knechtova odstoupení je nespokojenost s jednáním Ústeckého kraje vůči firmě. Spor podniku a Ústeckého kraje byl v minulých týdnech příčinou krize v dotované autobusové dopravě v regionu. Na začátku srpna kvůli němu čtyři dny v kraji nejezdila většina pravidelných autobusových spojů.

"Představitelé Ústeckého kraje se v posledních dnech za pomoci převrácených výkladů práva dopouštějí porušování ústavních práv DPÚK a likvidují fungující zdravou společnost. Události jsou natolik závažné, že mně neumožňují dále plnit své povinnosti ředitele DPÚK," řekl Knecht. Kraj v minulosti opakovaně nároky DPÚK odmítal.

DPÚK má s Ústeckým krajem dlouhodobé spory. Kraj s firmou v únoru rozvázal smlouvu, protože pro něj byly služby dopravce příliš drahé. DPÚK však považoval kontrakt za platný a od května jezdily jeho autobusy dál, ale bez dotací. Začátkem srpna pak zastavil dopravu, protože chtěl po kraji zaplatit ztrátu 70 milionů korun za květen až červenec. Kraj to ale odmítl s tím, že s dopravcem již nemá smlouvu.

Dopravu musel DPÚK na měsíc obnovit na základě takzvaného vrchnostenského nařízení, které vydal kraj 8. srpna. DPÚK od dnešní půlnoci zastaví provoz na 2100 spojích, které spadají pod vrchnostenské nařízení. Vyplývá to z prohlášení zveřejněného dnes na internetových stránkách firmy. Kraj nyní uzavírá smlouvy s novými dopravci, zatím se mu to podařilo v devíti z 15 regionů kraje, v dalších čtyřech je uzavření dohody blízko. Noví dopravci začnou jezdit od soboty.

Knecht nyní bude zastávat funkci ředitele akciové společnosti Bus.com, která spravuje autobusová nádraží v majetku společnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK