Lesy ČR vypíší tendry v září, podle firem hrozí kolaps sektoru

08.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 8. září (ČTK) - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) vypíše jednoroční tendry na práce v lesích ještě v září. Nové smlouvy by měly začít platit od 1. ledna 2007. Řekl to mluvčí LČR Tomáš Vyšohlíd. Současně budou LČR připravovat vyhlášení takzvaných střednědobých tendrů na pět či více let. Smlouvy z nich by platily až po skončení smluv z jednoročních tendrů. Podle lesnických firem může nynější rozhodnutí LČR o vyhlášení zakázek na jeden rok způsobit kolaps lesnického sektoru.

Vypsáním nových tendrů se LČR snaží napravit stav vyplývající z toho, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže označil smlouvy vzešlé ze dvou kol tendrů v roce 2005 za nezákonné. Bývalé vedení LČR tato výběrová řízení, která se týkala více než poloviny lesů, totiž nevypsalo podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Na zbylé části lesů firmy pracují podle smluv, které končí ke konci letošního roku.

LČR i Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství (ČAPLH) a Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství (SPLH) dosud shodně tvrdily, že preferují variantu střednědobých tendrů platných od listopadu 2007 bez toho, že by se vypisovaly tendry na jeden rok. Ačkoliv o budoucích tendrech vedly podnikatelské svazy a firmy s LČR v minulých dnech intenzivní jednání, dohoda pouze o střednědobých tendrech nakonec nebyla uzavřena.

"LČR bohužel nemohly a nemohou přistoupit na další navrhovanou alternativu, kterou požadovaly podnikatelské skupiny," uvedl ve stanovisku LČR jejich generální ředitel František Koníček. Tato varianta se podle něj pohybuje na hraně zákona a mohla by způsobit destabilizaci podniku.

Podle předsedy SPLH Miloše Baláka firmy z jeho sdružení nepřistoupily na návrh LČR dohodou jednostranně ukončit plnění smluv uzavřených loni. "Smlouvy jsme uzavřeli v dobré víře a o jejich zneplatnění může rozhodnout jen soud. S verdiktem antimonopolního úřadu nesouhlasíme a platnost našich smluv budeme bránit," řekl Balák.

Vypsání ročních tendrů může podle něj způsobit kolaps lesnického sektoru. "Pokud se ti, co v tendrech neuspějí, odvolají, nebude se v lesích několik měsíců pracovat," řekl Balák. LČR tvrdí, že výpadek v zásobování dřevem z titulu odvolání proti výsledkům tendrů nehrozí. "Máme připravené varianty, jak práce zajistit. Například nasazením kapacit vlastních lesních závodů," řekl vedoucí odboru marketingu LČR Robert Kvapil.

Potíže čeká i ČAPLH, podle které bude problematické udržet plynulost prací v lesích do a od 1. ledna 2007. "Hrozí výpadek prací v lesích od poloviny prosince do poloviny února. Bude to znamenat zpoždění v dodávkách dříví," řekl ředitel ČAPLH Jiří Kořínek.

LČR patří asi polovina lesů v zemi. Loni firma vytvořila při tržbách 6,2 miliardy korun zisk 418 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK