Americké akcie dopoledne rostly

08.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. září (ČTK) - Americké akcie dopoledne na Wall Street rostly. Po dvou dnech ztrát se vrátil nákupní zájem na trh díky výraznému poklesu cen ropy a komentářům představitelů americké centrální banky k úrokovým sazbám a trhu s bydlením.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času stoupl o 0,3 procenta na 11.365,78 bodu a index trhu Nasdaq se v 18 hodin SELČ zvýšil o pětinu procenta na 2159,55 bodu.

"Akcie jsou připraveny růst," řekl analytik společnosti Stephens. "Pokles ropy již pozitivně působí na širší trh," dodal.

Cena ropy se snížila na pětiměsíční minimum díky tomu, že rezervy ve Spojených státech minulý týden vzrostly a koncern BP oznámil, že obnoví dodávky ropy z rozsáhlého aljašského naleziště dříve, než původně předpokládal.

Společnost Lennar Corp., třetí největší stavitel rodinných domů v USA, se dnes ale přidal k firmám, které varují před zhoršující se situací na americkém trhu s novými domy. Podnik dnes snížil předpověď zisku za třetí čtvrtletí a jeho akcie klesly o více než dvě procenta.

Prezidentka clevelandské pobočky Fedu Sandra Pianaltová uvedla, že se sice obává vyšší inflace, ale že se hospodářský růst zmírňuje. Dodala, že stabilita inflace byly jedním z faktorů, kvůli nimž byla minulý měsíc pro to, aby Fed neměnil základní úrokovou míru, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK