STEM: Polovina padesátiletých manažerů se obává o své uplatnění

09.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. září (ČTK) - Plná polovina zaměstnanců ve věku kolem 50 let pracujících na úrovni středního managementu se obává, že by v případě ztráty svého zaměstnání měla nějaké problémy při uplatnění na trhu práce. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

Agentura zjistila, že uplatnění na trhu práce by představovalo poměrně velký problém pro 43 procent dotázaných. Zcela zásadní by to pak byl problém pro devět procent respondentů. Naopak poměrně malý problém by to byl pro 35 procent z nich a pro 13 procent manažerů je to problém zcela zanedbatelný.

Velká část oslovených pracovníků, a to 77 procent, je přesvědčena, že se zkušenostmi, které má, se na trhu práce může dobře uplatnit. Plných 89 procent z nich si také myslí, že jsou pro firmu či podnik, ve kterém pracují, značným přínosem.

Průzkum také uvádí, že 90 procent manažerů je připraveno, pokud by bylo jejich místo ve firmě ohroženo, doplnit si svoji kvalifikaci o nové dovednosti či pracovat v náročnějších podmínkách. Jen o něco menší část, a to 73 procent vedoucích pracovníků, by v takovém případě byla ochotna podstoupit rekvalifikaci a získat nové vzdělání anebo přejít v rámci firmy na jinou práci.

Téměř dvě třetiny by pro udržení úrovně svého postavení ve firmě byly ochotny obětovat část svého soukromí a omezit čas věnovaný rodině a zájmům.

Průzkum provedla agentura ve Středočeském kraji u zaměstnanců ve středních pozicích ve věku nad 45 let. Dotázáno jich bylo celkem 558.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK