ČT:Překrývání kompetencí resortů může ČR připravit o část dotací

09.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. září (ČTK) - Česká republika může podle některých členů nové vlády přijít o část evropských peněz kvůli nevyjasněným kompetencím mezi jednotlivými ministerstvy. Uvedla to dnes Česká televize a jako příklad uvedla dotace na rekvalifikaci. Podle ministryně školství Miroslavy Kopicové by unie mohla tyto dotace kvůli překrývání kompetencí zcela zrušit.

U dotací na rekvalifikaci není uvedeno, jestli o ně má žádat ministerstvo práce a sociálních věcí s poukazem na zaměstnanost, nebo ministerstvo školství s tím, že jde o vzdělávání. Podle televize to znamená dvojí byrokracii a nejistotu na koho se obracet.

"Jsme s panem místopředsedou vlády připraveni ve středu po vládě si spolu sednout, a tuto záležitost uzavřít," uvedla Kopicová, která čeká, že se tak uvolní pro její resort dalších 20 miliard korun.

Problémy podle ČT cítí ve své oblasti i ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič. Chce proto systém změnit. Dotace by se měly vyplácet průběžné. "V říjnu musí být schválen konečný dokument tak, aby potom na to mohly navazovat jednotlivé metodiky," řekl televizi.

"My jsme se snažili tuhle věc postupně vyřešit, problémů bylo víc. Zůstal tento problém," sdělil televizi bývalý ministr pro místní rozvoj Radko Martínek.

Do České republiky má v příštích sedmi letech přitéct z Bruselu 700 miliard korun dotací. Peníze mají přispět mimo jiné na výstavbu silnic, čističek odpadních vod, investic do vzdělání nebo turistiky. Podle televize je význam peněz i v tom, že jde možná o poslední velké peníze tohoto typu, protože v dalších letech bude ČR považována spíše za bohatší zemi, která nemá národ na tak vysoké dotace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK