Americké akcie v pátek zpevnily, za týden jsou ale ztrátové

10.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. září (ČTK) - Ceny amerických akcií se v pátek zvyšovaly a k růstu jim pomohl další pokles cen ropy. Za celý týden je ale trh ve ztrátě, převážně kvůli obavám z dalšího tlaku na růst cenové hladiny a kvůli známkám o problémech na trhu bydlení. Vzhledem k možnosti dalšího zvýšení úrokových sazeb v USA se na devizovém trhu zvyšoval kurz dolaru.

Dow Jonesův index zpevnil o 60,67 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,54 procenta na hodnotě 11.392,11 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,38 procenta na 1298,92 bodu a podobně index technologického trhu Nasdaq Composite si připsal zisk 0,49 procenta na 2165,79 bodu.

Výraznější růst zaznamenaly akcie maloobchodního řetězce Wal-Mart Stores, které si připsaly 2,6 procenta. Akcie Wal-Martu takřka po celé léto stagnovaly, nyní jsou ale na nejvyšší úrovni za dva měsíce. Důvodem jejich předchozí stagnace byly částečně vyšší ceny benzinu, které mají nepříznivé dopady na ochotu lidí cestovat a utrácet.

Nepříznivou situaci na trhu bydlení v pátek potvrdila společnost Lennar, která se zaměřuje na výstavbu cenově dostupnějších domů. Podnik varoval, že v závěru roku bude jeho zisk proti původním odhadům podprůměrný. Připojil se tak k většině svých konkurentů, kteří před zhoršením vyhlídek varovali v předchozích týdnech.

"Tento týden měli všichni velký strach z vývoje cen bydlení, a z toho, zda bychom se kvůli tomu mohli ocitnout v recesi. Ale teď, když se snižují ceny ropy a komodit, lze čekat příznivé dopady na ziskovost firem závislých na energiích," poznamenal hlavní dealer makléřské společnosti BNY Brokerage Anthony Conroy.

Za celý týden index Nasdaq oslabil o 1,3 procenta, zatímco index S&P 500 si odepsal 0,9 procenta hodnoty. Relativně nejlépe tak skončil Dow Jonesův index, jehož ztráty činí 0,6 procenta.

Na devizovém trhu se zvyšoval kurz dolaru, kterému svědčí vývoj inflace a spekulace o případném dalším zvýšení úrokových sazeb v USA. Základní sazba je nyní na 5,25 procenta, centrální banka ji ale na poslední schůzce svého měnového výboru nechala beze změn. Předtím ji dva roky zvyšovala a začala z jednoho procenta.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2675 USD a zpevnil tak z předchozích 1,2727 USD, kde byl ve čtvrtek. Na paritě s japonským jenem vzrostl na 116,87 ze 116,42 JPY, avšak euro k jenu zůstalo beze změn na 148,13 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK