PayPal od čtvrtka zpřístupní plnou funkčnost účtů českým občanům

10.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. září (ČTK) - Americká společnost PayPal od čtvrtka zpřístupní plnou funkčnost svého platebního systému pro uživatele registrované v České republice, Polsku, Maďarsku a Thajsku. Změna se překvapivě netýká klientů ze Slovenska. PayPal se využívá především k úhradě zboží nakoupeného přes celosvětovou aukční síň eBay, díky nízkým poplatkům je ale možné jej použít i jako alternativu při většině zahraničních plateb.

PayPal začal své služby v České republice nabízet loni, funkčnost systému ale byla omezena jen na zasílání plateb. Češi, kteří chtěli využívat eBay, přes něj tedy mohli pouze nakupovat. K prodeji bylo nutné zvolit některou z alternativních možností, pozice českého uživatele tím však byla v porovnání s jinými uživateli oslabena.

PayPal v současné době povoluje otevřít si účet lidem v 55 zemích světa, ne všichni ale mají stejná práva. PayPal uživatele rozděluje do čtyř kategorií podle toho, v které zemi žijí a kde mají banku. Česká republika zatím patří do poslední kategorie, kde je většina středoevropských zemí, bez ohledu na to, že jsou členy Evropské unie. Od čtvrtka se Česko posune hned do první kategorie.

Odesílání i přijímání peněz prostřednictvím systému PayPal bude pro české občany zdarma. To může znamenat velkou úsporu pro ty, kteří mají častý platební styk se zahraničním. V českých bankách se za odeslání každých 1000 dolarů do banky v USA platí poplatek v řádu několika set korun.

Připravovaná změna bude pro české uživatele znamenat poměrně značný komfort. Umožní jim totiž peníze na svůj PayPal účet nejen přijmout, ale následně je převést na účet ve své bance. To není zcela samozřejmé, protože uživatelé v některých zemích mohou peníze na PayPal účet sice přijmout, ale nemají možnost si je převést na účet v bance. Peníze tak mohou buď využít k dalším nákupům, vyzvednout si je pomocí šeku, nebo je převést do banky, ale pouze do takové, která je registrovaná v USA.

PayPal je od roku 2002 součástí eBay, který za něj zaplatil asi 1,5 miliardy dolarů. Použití PayPalu k finančnímu vypořádání nákupů provedených přes eBay není povinné, ale vzhledem k masivní technické a marketingové podpoře, která se PayPalu od jeho mateřské společnosti dostává, naprostá většina uživatelů eBay použití PayPalu při platbách vyžaduje.

Na dotaz, proč dosud nebylo možné služby platebního systému plně využívat v České republice, PayPal neposkytl konkrétní odpověď. V červenci sice ČTK sdělil, že musí brát v potaz platné zákony a možnosti bankovního systému každé země, toto vysvětlení je ale podle bankovních expertů nepochopitelné. Naopak se objevily spekulace, že PayPal neměl zájem plnou nabídku služeb v České republice nabízet.

Česká národní banka uvedla, že platební systémy může podle současné právní úpravy provozovat jakákoli právnická i fyzická osoba bez jakýchkoli povinností vůči ČNB. Vzhledem k tomu, že PayPal nyní plnou funkčnost svého platebního systému českým občanům zpřístupní, ČNB už nechce jeho červencové vysvětlení komentovat.

S alternativními možnostmi si ale dál budou muset vystačit slovenští občané, pokud budou chtít eBay využívat k prodeji zboží. Pokud protistrana jejich transakce nebude ochotna přistoupit na platbu bankovním převodem, což se u zahraničních plateb vzhledem k vysokým poplatkům bank u drobných nákupů nevyplatí, budou muset využít jiných platebních systémů. Například Bidpay, Moneybookers nebo PayPay.

Jednou z možností pro slovenské občany je rovněž založení účtu v některé z bank v České republice a vyřízení platební karty. V takovém případě budou moci PayPal využívat stejně jako Češi. Pro PayPal totiž není rozhodující, v které zemi má klient bydliště, ale kde je registrovaná jeho banka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK