Vicenová: Šéf SZIF byl odvolán kvůli pomalému vyřizování plateb EU

14.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. září (ČTK) - Důvodem odvolání ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Jana Höcka bylo pomalé vyřizování plateb z evropských fondů a špatná komunikace s ministerstvem zemědělství i zemědělci. Novinářům to dnes řekla ministryně Milena Vicenová, jejíž návrh na Höckovo odvolání ve středu schválila vláda. Fond má na starosti mnohamiliardové dotace Evropské unie pro české rolníky.

"V minulosti jsem se několikrát opakovaně setkala s tím, že docházelo k prodlením při administraci finančních prostředků Evropské unie, zejména při platbách agroenviromentálních opatření. Docházelo k velkým časovým prodlevám i tehdy, když se žadatel o dotaci nebo podporu odvolával proti rozhodnutí," uvedla Vicenová. Podle ní také vázla komunikace mezi fondem a ministerstvem zemědělství. "Někdy také mezi SZIF a zemědělci," podotkla. Vyjádření Höcka ČTK zjišťuje.

Ministerstvo zemědělství na obsazení postu ředitele SZIF podle Vicenové co nejrychleji vypíše výběrové řízení. Do jmenování nového ředitele bude Höcka zastupovat jeho náměstek Vladimír Eck. Höck stál v čele fondu od jeho založení v roce 2000. Předtím od roku 1998 šéfoval Státnímu fondu tržní regulace v zemědělství, z nějž intervenční fond vznikl.

Mezi základní zemědělské dotace patří po vstupu do EU přímé platby z unie, jejich národní dorovnání a podpory na hospodaření v méně příznivých oblastech, které pokrývají velkou část ČR. Letos by měli farmáři dostat na přímých platbách, jejich národním dorovnání a podporách méně příznivých oblastí přes 18,9 miliardy korun. Celkově mají podpory do zemědělství letos činit asi 33 miliard korun proti přibližně 30 miliardám loni.

O Höcka se v minulosti zajímala policie, která jej na přelomu let 2002 a 2003 obvinila z trestného činu. Státní zastupitelství ale později obvinění zrušilo. Podle dřívějšího vyjádření Höcka policejní vyšetřování souviselo s nálezem Nejvyššího kontrolního úřadu. Za obviněním podle něj byla snaha některých lidí, kterým vadil na postu ředitele fondu. "Myslí si, že kdyby tady měli někoho jiného, jejich obchodní situace bude lepší," uvedl tehdy.

Fond podle závěru NKÚ z roku 2001, který shrnoval výsledky kontroly zaměřené na roky 1998 až 2000, vytvářel nerovné podmínky pro uchazeče o zakázky. "V případě vývozu potravinářské pšenice upřednostňoval AGF Trading," uvedl tehdy úřad. AGF Trading patří do skupiny Agrofert Andreje Babiše.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK