Pojišťovny zaznamenaly rekordní počet škod českých turistů

14.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. září (ČTK) - Letošní letní sezona, kdy do zahraničí na dovolenou zamířil rekordní počet Čechů, se projevila na vyšším počtu škod klientů z cestovního pojištění. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími tuzemskými pojišťovnami. Nejčastěji šlo o tradiční záněty horních cest dýchacích, střevní potíže či spáleniny ze slunce. Pojišťovny ale evidují i opaření ruky v léčivém horkém prameni či uštknutí chřestýšem.

Klienti České pojišťovny nahlásili za červen, červenec a srpen 3364 pojistných událostí, což je o 503 případů více než ve stejném období loni. Z hlášení úseku likvidace cestovního pojištění ČP vyplývá, že nemoci převažovaly v letošní sezoně více než pětinásobně nad úrazy, řekl ČTK mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Pojišťovna UNIQA zaregistrovala o 17 procent více škod než ve srovnatelném období loni. Je třeba však podle mluvčí Evy Svobodové říci, že to koresponduje s obdobným nárůstem pojištěných klientů. "Čísla sice nejsou definitivní, ale je jisté, že nejvíce škod nastalo v Chorvatsku," doplnil mluvčí Kooperativy Marek Vích.

Při letních dovolených Allianz nejčastěji hradí ošetření při běžných zánětech horních cest dýchacích, různých ekzémech od sluníčka, a stále více se prý také vyskytují úrazy. Ubývá případů střevních obtíží, klienti jsou zřejmě z domova vybaveni účinnými léky, upozornil mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Do statistik ČP se letos více než v jiných letech zapsaly nejrůznější zlomeniny či otřesy mozku po uklouznutí u bazénu nebo v koupelnách. V tomto roce bylo i neobvykle velké množství operací slepého střeva, podotkl Bálek. Typické je podle Vícha ošetřování v souvislosti se štípnutím hmyzu nebo záněty uší. Naopak prý ubyly případy úpalu a alergie na slunce.

Důvodem zvýšeného počtu onemocnění a úrazů je podle Bálka to, že Češi se v přímořských letoviscích nechovají zodpovědně ke svému zdraví, například nedodržují polední siestu jako místní lidé, a naopak bez pokrývky hlavy, patřičného pitného režimu a krémů s dostatečným ochranným faktorem se vypékají i na prudkém poledním slunci.

ČP řešila během tří měsíců celkem deset úmrtí, což bylo o čtyři více než ve srovnatelném období loni. Nejčastější příčinou bylo vedle selhání srdce nebo krvácení do mozku utonutí či mnohačetné těžké úrazy při autonehodách.

Z kuriozit zaznamenala ČP pokousání psem v Rumunsku, zlomeninu hrudního obratle seniorky při jízdě na toboganu, uštknutí hadem či alergickou reakci na kontakt s jedovatou rybou v Bulharsku. UNIQA zase měla od klientů nahlášeno opaření ruky v léčivém horkém prameni, kousnutí liškou nebo uštknutí chřestýšem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK