iDnes: Chorvatská policie vystěhovala desítky českých turistů

14.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. září (ČTK) - Desítky českých turistů, kteří si za místo své dovolené zvolili domy na pobřeží v chorvatskému městečku Rogoznica, vystěhovala chorvatská policie. Domy jsou totiž určeny k demolici, protože stojí v nelegální zóně. Češi se brání, že o bourání nevěděli ani majitelé nemovitostí. Podle konzulátu však bylo o demolici rozhodnuto už dávno. Dnes o tom informoval zpravodajský server iDnes.

Rogoznica leží asi 25 km jihovýchodně od Šibeniku. Do oblasti zvané Kalebova Luka se sjely bagry a nákladní vozy za doprovodu policejních aut, bourat se začalo asi osm domů najednou.

"Jezdíme už několik let na stálé místo spolu se spoustou známých. Po celém pobřeží tady chtějí udělat jednu velkou marinu. Do listopadu se proto musí všechno zbourat. Lidem, kteří tady bydlí, jejich domy vyvlastní," řekl iDnes jeden z českých turistů, Jiří Luczi z Hradce Králové. Policisté podle něj proto museli některé domy vystěhovat násilně.

Podle českého konzulátu však lidé museli o chystané demolici vědět už dlouho. "Vím, že na některé nemovitosti bylo vyneseno rozhodnutí o demolici. Majitelé domu však museli zcela jistě vědět, že k něčemu takovému dojde. Rozhodnutí nepadlo z čistého nebe a bylo postupováno v souladu s chorvatskými zákony," řekla iDnes česká konzulka ve Splitu Veronika Honcová.

Podle ní stojí domy v nelegální zóně. "Je zde přesně stanovená vzdálenost od moře, kde se může stavět. Majitelé museli vědět, že jsou v objektu, který byl postaven nelegálně."

Někteří čeští turisté už kontaktovali konzulát, aby jim v nečekané situaci poradil. "Řekla jsem jim, že v rámci našich možností budeme k dispozici a pomůžeme jim. Nicméně jsem jim vysvětlila, že jde o záležitost občansko-právního charakteru mezi nimi a příslušným chorvatským poskytovatelem ubytování, který zcela jistě musel vědět, že jeho objekt bude zbourán. Není to nic, co by se objevilo najednou," dodala.

Chorvatské úřady podle místního tisku rozhodly o zbourání asi 130 objektů. Rozhodnutí o demolici je prý už pravomocné, takže se proti němu nelze odvolat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK