Singer: ČNB bude kvůli inflaci mluvit tento měsíc o zvýšení úroků

14.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. září (ČTK) - Zvyšující se inflační tlaky donutí Českou národní banku zvažovat "hluboce a důkladně" otázku zvýšení úrokových sazeb již na příštím zasedání rady na konci tohoto měsíce. Agentuře Reuters to řekl viceguvernér ČNB Miroslav Singer. Finanční trhy zatím počítaly s tím, že ČNB zvýší základní sazbu z nynějších 2,25 procenta někdy během příštích tří měsíců.

"Myslím, že zde nastane debata, v poněkud naléhavějším duchu než doposud, o tom, jaká bude přiměřená reakce na to, že naše (inflační) předpovědi se naplňují," řekl Singer. "Není pochyb, že debata o možném posunu sazeb bude delší a důkladnější (než minulý měsíc)," dodal.

Minulý měsíc ČNB jednomyslně rozhodla o ponechání základní sazby, od které se odvíjí cena úvěrů v celé ekonomice, beze změny, na nejnižší úrovni v celé Evropské unii. Úrokové sazby změnila naposledy bankovní rada na konci července, kdy je zvýšila o čtvrt procentního bodu.

V červenci ČNB předpověděla, že inflace na konci příštího roku vystoupí na čtyři procenta, tedy jeden procentní bod nad tříprocentní střed stanoveného inflačního cílení. V srpnu meziroční inflace dosáhla 3,1 procenta a byla vyšší, než banka očekávala.

Singer připomněl, že série posledních údajů rozvířila obavy z růstu inflačních tlaků. Vedle vyšší inflace je podstatné to, že růst ekonomiky zůstává na vysoké úrovni kolem šesti procent a v ekonomice je znatelné zrychlení spotřeby domácností. Nebezpečím pro ekonomiku je podle centrálních bankéřů také vývoj veřejných financí s tendencí růstu deficitu. "Řekl bych, že pozornost k rizikům vzestupu inflace se určitě zvyšuje," řekl.

Guvernér Zdeněk Tůma po měnovém zasedání na konci srpna řekl, že situace se od červencového zvýšení sazeb příliš nezměnila. ČNB proto podle něho vychází z prognózy, která počítá s postupným růstem úrokových sazeb.

Singerova vyjádření donutila investory zvýšit sázky na to, že ČNB zvedne úroky již na zasedání 27. září. "Je to další signál, že zvýšení o čtvrtinu procentního bodu by mohlo nastat v září," řekl analytik Bank Austria Martin Blum. "Neumím si představit lepší dobu k tomu, aby ČNB zvýšila sazby, než teď," doplnil obchodník Komerční banky Dalimil Vyškovský.

Podle analytiků zvýšilo váhu Singerových slov středeční vystoupení dalšího viceguvernéra ČNB Luďka Niedermayera. Ten v tisku varoval před alarmujícím růstem sociálních výdajů a zhoršováním rozpočtového výhledu. Navíc Singer je podle analytiků spíše "holubicí", to znamená, že není z těch, kdo jsou rozhodnuti bojovat proti inflaci za každou cenu.

Singer za jeden z faktorů pro zvýšení sazeb označil i vysokou pravděpodobnost dalšího zpřísnění měnové politiky v eurozóně. Evropská centrální banka dává najevo, že v říjnu zvýší základní sazbu zřejmě o čtvrt bodu na 3,25 procenta. Tím by se zvýšil rozdíl mezi základní sazbou v zemích eura a v Česku na rekordní jeden procentní bod. "Toto rozevírání (rozdílu v úrocích) by bylo dalším faktorem, který by prostřednictvím směnného kurzu mohl vytlačit inflační rizika vzhůru," řekl Singer.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK