Koruna odpoledne lehce posílila

14.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. září (ČTK) - Koruna odpoledne lehce posílila. Kolem 17:00 se obchodovala na hladině 28,45 Kč/EUR, což je nárůst o osm haléřů v porovnání se středou. Dolar posílil o 15 haléřů na 22,35 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru PatriaOnline.

Koruna výrazně nereagovala na zveřejněnou statistiku ohledně navýšení tržeb v maloobchodu. Po celé dopoledne mírně oslabovala. Kolem poledne se ale situace změnila, když někteří domácí hráči rozjeli zajišťovací operace před dlouhodobým posílením koruny. Výsledkem bylo, že během několika minut kurz posílil o zhruba deset haléřů, uvádí analytik NextFinance Vladimír Pikora.

Podle Pikory navíc náladu na trhu zlepšila slova viceguvernéra České národní banky (ČNB) Miroslava Singera, který hovořil o tom, že ČNB by mohla zvednout ještě v září úvěrové sazby. "Pro nejbližší období se dá čekat konsolidace kurzu v pásmu 28,32 až 28,60 CZK/EUR," dodává Vladimír Pikora.

Premiér Topolánek uvedl, že přijetí eura v roce 2010 je nereálné. Vývoj zapadá do událostí z posledních dnů, které objasnily mnohem horší fiskální výhled, než který byl prezentován předchozí vládou. Právě zhoršený fiskální výhled spolu se zhoršující se externí balancí ekonomiky stály za oslabením koruny v posledních dnech, hodnotí analytik KB Jan Vejmělek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK