Americké akcie v obavách z inflace a růstů úroků klesaly

14.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. září (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování poklesem a hlavní indexy sestoupily ze středečních čtyřměsíčních maxim. Trh reagoval na statistické zprávy, které u investorů vyvolaly obavy z růstu inflace a z toho, že centrální banka bude muset dále zvýšit úrokové sazby.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času klesl o 0,28 procenta na 11.511 bodů. Index trhu Nasdaq těsně po 18. hodině SELČ ztrácel 0,1 procenta a pohyboval se kolem 2226 bodů.

Obavy z růstu inflace se objevily po údajích o dalším výrazném zvýšení dovozních cen. Další zpráva ukázala nečekaný růst maloobchodních tržeb, avšak potvrdila prudké zpomalení proti předešlému silnému měsíci. Objevily se obavy z toho, že Federální rezervy budou muset zvyšovat úroky i v situaci zpomalující se ekonomiky. To by vedlo ke zhoršení firemních výsledků a tím i k poklesu akcií.

Indexy oslabovaly i pod vlivem zhoršených makléřských hodnocení předních titulů jako General Electric a Boeing. Akcie GE klesly o 0,7 procenta a Boeing ztratil přes jedno procento.

Tříprocentní propad postihl akcie automobilky Ford. Trh tím reagoval na zprávu listu Detroit News, podle níž by automobilová divize Fordu mohla letos utrpět ztrátu až devět miliard dolarů, včetně nákladů na urychlení restrukturalizace, o níž v těchto dnech jedná vedení firmy. Ford zatím očekává u automobilových operací ztrátu do 5,9 miliardy USD a firma dnešní zprávu odmítla komentovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK