LN: Experti ministra financí chystají škrty ve výdajích

15.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. září (ČTK) - Skupina expertů, která má pomoci novému ministru financí Vlastimilu Tlustému (ODS) najít východisko z kritické situace veřejných rozpočtů, si jako hlavní priority stanovila omezení výdajů na sociální a zdravotní systém. Jednotliví členové týmu si pak podle Lidových novin za cíl kladou úsporný rozpočet, změnu legislativy a transparentnost.

"Krátkodobě je především třeba zajistit transparentní, ale relativně úsporný rozpočet na příští rok," sdělil člen ministrova sboru poradců Jiří Rusnok z ČSSD. Další z týmu, lidovec Ivo Foltýn ovšem připomíná, že veřejné finance jsou určovány zákony a prostor pro reformu se otevře jenom změnou legislativy. Na tu je podle něj třeba sáhnout nejdříve, píšou LN.

Experti se také shodují, že je třeba se rozloučit s myšlenkou, že ozdravění veřejných financí lze provést takzvanou bezbolestnou cestou bez škrtů ve státních výdajích.

Další Tlustého poradce, ekonom Pavel Kohout je podle LN přesvědčen, že hlavním problémem veřejných financí je jejich netransparentnost a následná neefektivnost. Ministrovi proto podle svých slov zřejmě doporučí změnu metodiky sestavování státního rozpočtu. "Dosud vše fungovalo tak, že jednotlivé resorty si řekly, kolik chtějí, a až poté se ten součet trochu seškrtal podle výše příjmů," uvedl Kohout. Lepší varianta je podle něj ta opačná, kdy se napřed spočítá výše příjmů a tyto peníze se potom rozdělí resortům.

Čtvrtý poradce Miroslav Zámečník zamítl konkrétní kroky komentovat s poukazem na nutnost seznámit se nejdříve s plány ostatních členů týmu.

Všichni členové si nicméně shodli na tom, že zásadní složkou reformy budou úspory v sociálním, zdravotním a penzijním systému, píšou LN.

"Jde o to, aby alespoň nenarůstaly dodatečné výdaje, které dnes ještě nejsou, ale mohly by být už podle platné legislativy. To je například oblast rodičovského příspěvku," cituje list Rusnoka. Podle Foltýna mohou mít úspory v praxi například podobu posunutí odchodů do důchodu nebo omezení náhradních dob odchodů do penze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK