Česko je ve spotřebě proudu v EU na 12. místě

15.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. září (ČTK) - Poptávka po elektřině v Evropské unii se loni meziročně zvýšila o 1,1 procenta na 3010 terraWatthodin (TWh). Čistá produkce proudu ve 25 zemích unie se zvedla o 0,2 procenta na 3040 TWh. Největším spotřebitelem elektřiny bylo s 563,5 TWh Německo, následují Francie a Británie. Česko s 62,7 TWh skončilo v rámci EU na 12. místě. Vyplývá to ze zprávy sdružení evropských energetických firem Eurelectric.

"Rakousko, přestože má o pětinu méně obyvatel než Česká republika, je v celkové spotřebě elektřiny před námi. V případě průmyslové Belgie, kde žije stejně lidí, je rozdíl ještě rapidnější. Je tedy vidět, že ve spotřebě v rámci EU nás čeká ještě růst s tím, jak bude země ekonomicky dohánět ostatní členy," řekl mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

Analytik společnosti Atlantik FT Petr Novák souhlasí s tím, že tuzemská spotřeba proudu poroste v dalších letech rychleji než v tradičních státech unie. "Růst HDP tažený rozvojem ekonomiky by se měl odrážet i v růstu spotřeby domácností díky stále vyšší vybavenosti spotřebiči," sdělil Novák. Jeho kolega z firmy Patria Robert Keller se domnívá, že nové státy EU v této oblasti doženou původní patnáctku za dlouho. "Je to běh na dlouhou trať," odhadl Keller.

Podle Nováka právě menší počet spotřebičů v tuzemských domácnostech stojí za nižší českou poptávkou po elektřině ve srovnání například s Rakouskem či Belgií. "Rakousko také patří mezi významné producenty hliníku, což je energeticky velmi náročná výroba," informoval analytik.

Ze statistiky rovněž vyplývá, že v porovnání s Českem i daleko větší země ve spotřebě proudu zaostávají. Příkladem může být Rumunsko, které má více než dvakrát tolik obyvatel, ale poptávku po elektřině skoro o pětinu nižší. "Jeho průmysl není tak energeticky náročný, rovněž vybavenost domácností zaostává. U balkánských států proto očekávám ještě rychlejší růst poptávky," informoval Novák.

Analytici odhadují, že v tuzemsku letos vzroste spotřeba elektřiny o 4,4 procenta. Loni to bylo 2,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK