ÚOHS: Phoenix může mít v Europharmu podíl

15.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 15. září (ČTK) - Farmaceutická firma Phoenix lékárenský velkoobchod může spoluvlastnit síť 84 lékáren společnosti Europharm. Prodej šestinového podílu v Europharmu povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Úřad zjistil, že spojené firmy budou jen ve čtyřech okresech ovládat víc než 15 procent trhu, spojení tak trh nenaruší, řekl mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa. Stoprocentní balík akcií v Europharmu teď vlastní lucemburská Alpha Invest Aktiengesellschaft.

Phoenix kupuje menšinový podíl za pohledávky, jež u Europharmu nárokoval. Výše pohledávek prý pro Phoenix představovala významné riziko. "Po analýze stavu dospělo vedení společnosti k závěru narovnat tuto situaci kapitalizací části pohledávek a jejich upsáním do základního jmění společnosti Europharm," vysvětlil dříve předseda představenstva Phoenixu Jiří Houser.

Phoenix je jedním z nejvýznamnějších farmaceutických velkoobchodů v Česku. Zdravotnickými produkty zásobuje lékárny, nemocnice a další zákazníky, podle svých údajů drží na trhu 36procentní podíl. Získání skoro 17 procent akcií mu má umožnit nahlížet do hospodaření Europharmu, a minimalizovat tak obchodní rizika.

I když spojením vznikne vazba mezi distributorem léků a provozovatelem lékáren, podle úřadu to nebude mít negativní vliv na zákazníky. "Cena léčiv a zdravotnického materiálu navíc podléhá cenové regulaci stanovením maximální ceny, kterou musí každý soutěžitel dodržet," doplnil Chalupa.

Antimonopolní úřad už loni povolil spojení Phoenixu s firmou Purus, díky které lékárenský velkoobchod vstoupil také na veterinární trh léčiv. Skupina Phoenix má své pobočky asi ve dvacítce evropských zemí, zaměstnává přes 16.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK